hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Törzskarton és adatvédelem

Majd minden szokásunkra és családi titkainkra is kíváncsi a kormány, az adatokat a Népszava szerint a háziorvosokkal gyűjtetik be.

Korábban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár úgy érvelt a törzskarton mellett, hogy ezekből a válaszokból lehet majd kiszámolni a valódi egészségügyi ellátási szükségletek költségeit. Azaz az adatbázis nyomán oda lehet majd telepíteni például a dohányzásról leszoktató programokat, vagy a rákszűréseket, ahol a legnagyobb a probléma az országban.

– Az új jogszabály úgy szörnyű, ahogy van – állítja ezzel szemben Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő, aki szerint a háziorvos nem őrizheti meg ezeket a titkokat. Számos esetben ugyanis törvény kötelezi az adatok továbbítására. Az elektronikus törzskarton kitöltését is úgy képzelte el a minisztérium, hogy olyan helyzetet teremtenek, amelyben a megszeppent beteg mindent bevall, még a rokonairól, a vagyoni helyzetéről és a pszichés állapotáról is. A betegeknek fontos tudniuk – figyelmeztet Alexin Zoltán –, hogy kötelező lenne előzetes adatvédelmi tájékoztatást kapniuk. Ha a háziorvos csak előveszi a törzskartont és elkezd kérdezni előzetes felvilágosítás nélkül, azonnal fel kell állni és eljönni. Ma még a törvény úgy szól, hogy az egészségügyi adatok szolgáltatása a beteg részéről önkéntes. Arról is tudniuk kell a betegeknek, hogy a törzskartonra kerülő adataik automatikusan bekerülnek az e-egészségügyi portál e-profiljába, de a beteg ezt megtilthatja.

Azt Selmeczi Kamill háziorvos, a FAKOOSZ Alapellátók Országos Szövetségének elnöke is megerősíti, hogy az új törzskarton töltögetése többletmunkát jelent majd az orvosoknak. Hozzáteszi: „Eddig is megoldottuk az ilyen feladatokat.” Vigaszként azt mondja sorstársainak, hogy a törzskarton kötelező kitöltése csak a jövő nyártól indul és három év alatt kell a teljes körzet lakosságával elkészülni. Abban már ő maga is bizonytalan, hogy a szociológiai kérdésekre begyűjthetők-e a válaszok. Mint ahogyan szerinte az is kétséges, miként adnak majd összegző igazolást papíron – ahogyan azt a jogszabály előírja – valamennyi betegnek a törzskartonra rögzített adatokról. Ezzel kapcsolatban erősen bízik majd abban, hogy a páciensei zöme nem tart majd erre igényt.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés