2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Oltási terv: vicc és katasztrófa egyben

A 444.hu-nak egy háziorvos – aki retorziótól tartva neve elhallgatását kérte – érzékletesen és velősen foglalta össze tapasztalatait az oltási tervről.

A 444.hu változtatás nélkül közölte a háziorvos összefoglalóját:

1. Az e-mailhez kötött regisztráció, és az a tény, hogy a több e-mail címmel, de azonos TAJ számmal többször lehet regisztrálni, valamint hogy nem az EESZT-hez kötötten megy a regisztráció, egyértelműen inkább Kubatov-lista összeállítás, mint klasszikus oltásregisztráció

2. Angliában nem kell regisztrálni oltásra, hanem a háziorvos keresi a betegeket életkor és gondozott betegségek alapján. Ha a páciens kéri az oltást, akkor megkapja az oltás helyszínét (háziorvosi rendelő vagy oltáspont) és idejét.

3. A beteg nem tudja sehol leellenőrizni, hogy rajta van-e a az oltáslistán, miután regisztrált.

4. A háziorvos nem tudja leellenőrizni, hogy a gondozott, azaz krónikus betegséggel rendelkező betege rajta van-e a listán egyáltalán.

5. Ha a beteg jelzi, hogy regisztrált, krónikus betegsége is van, de nincs rajta a hivatalos oltáslistán, nem olthatjuk be.

6. A háziorvos nem tudja, hogy mi a rendezési elv, azaz milyen adatbázis alapján és milyen betegségekkel kerül fel a betege.

7. Általam oltásra regisztrált betegeim – magas-vérnyomással, asztmával gondozottak - nincsenek fent az oltáslistán.

8. Az általam oltandók listáján szerepel több, nem a körzetemhez tartozó, nem területi ellátási kötelezettséggel bíró páciens. Van köztük budapesti, halászteleki és miskolci személy is.

9. Az oltásszervezésben a Kormányhivatal és Járási Hivatal is részt vesz, de egymás tevékenységéről nem nagyon van tudomásuk.

10. A háziorvosoknak halvány fogalmuk sincs arról, hogy körülbelül mikor, milyen és mennyi oltásra kapunk lehetőséget. Így azt sem tudjuk, mi oltunk vagy oltópontra kell szervezni a beteget.

11. A fenti információt 1-3 nappal az oltóközpontba utalás előtt kapjuk csak meg.

12. A Belügyminisztérium a háziorvosokat nyilatkoztatta meg a Kormányhivatalon keresztül, hogy aktívan részt veszünk-e az oltásban. Miközben néhány kattintással kideríthette volna, mivel az EESZT-ben minden, általunk beadott oltást, és az oltott személy adatait rögzítenünk kell az oltás napján. De erre is alkalmatlanok.

Ezek tények.

Ha az oltás regisztrációt és oltást rábízták volna a háziorvosokra úgy, mint az influenza oltását, sokkal gördülékenyebben menne szerintem.

*

Az oltási terv körüli, háziorvosokat érintő problémákról beszélt az ATV-nek Szijjártó László a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke is.

(forrás: 444.hu, ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés