hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Mintaprogram indul az Ormánságban

Mintaprogram indul a lakóhelyhez közeli egészségügyi ellátás fejlesztésére az Ormánságban, jelentette be Horváth Ildikó.

Egy, a későbbiekben az ország más hátrányos helyzetű térségeiben is alkalmazható mintaprogram keretében indul meg a lakóhelyhez közeli egészségügyi ellátás fejlesztése a Baranya megye Ormánságban – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára pénteken Pécsett.

Horváth Ildikó elmondta, hogy egyebek mellett a pécsi egyetem, a megyei önkormányzat és egy helyi nonprofit szervezet együttműködésével, az Emmi – első körben – ötvenmillió forintos támogatásával Sellyén indul a mintaprogram megvalósítása. A program célja, hogy a hátrányos helyzetű térségben minden generáció egészsége javuljon, az ellátás minősége fejlődhessen és nagyobb hangsúlyt kapjon a megelőzés – mondta az államtitkár, hangsúlyozva, elkötelezettek abban, hogy az ormánsági program az ország más, hasonlóan nehéz helyzetben lévő területein is mintául szolgáljon.

Az alapellátás fejlesztése fontos lépés a hazai egészségügyi helyzet javításában, ezt pedig jól szolgálják azok az együttműködések, amelyek a háziorvosok, gyermekorvosok, védőnők, dietetikusok, iskolaorvosok, pszichológusok, gyógytornászok között már korábban létrejöttek.

Springó Zsolt, az Ormánság Egészségéért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: a népegészségügyi elemeket tartalmazó program Sellyén és környékén, közel félszáz települést érintően tizenötezer embert ér el. Az önkormányzatok, iskolák, köznevelési intézmények bevonásával egyebek mellett az életkorhoz köthető megbetegedéseket igyekeznek megelőzni, szelektív és célzott szűréseket végeznek, ezekhez eszközöket szereznek be. A várható eredményekről szólva elmondta, a prevenciós ellátásban részesülők aránya jelentős mértékben nő, így korai szakaszban fény derülhet súlyos betegségekre, s indulhat meg az arra szorulók szakszerű orvosi kezelése.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora arról szólt, hogy a térségben magas az átlagéletkor, ezért is fontos a Sellyén és környékén élő lakosság egészségének megőrzése olyan állapotban, ami "lehetővé teszi számukra a hasznos munkálkodást". Hozzátette: az induló támogatás segítségével olyan programok indulhatnak el, amelyekre jelenleg nagy szükség van az Ormánságban.

Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke kiemelte, bár a területi operatív program keretében számos rendelő újulhatott meg az Ormánság hátrányos helyzetű településeken, szükség van az alapellátás helybe történő további segítésére is. Beszámolt arról, hogy sok az olyan idős, egyedülálló, mozgásában korlátozott beteg, akinek kihívást jelent az orvosi ellátás miatt szükségessé váló utazás. Rajtuk segít a most induló program,  amely helyben nyújt szolgáltatásokat.

Gógl Árpád korábbi egészségügyi miniszter úgy vélekedett, a program modellértékű, nagy hatékonyságú, s amennyiben a terveknek megfelelően felépül, az komoly pozitív lépést jelent a hazai egészségügyben.

Nagy Attila, Sellye polgármestere kiemelte: a program segítségével a gyógyulást és a megelőzést helybe viszik, olyan területre, ahol a legnagyobb szükség van minderre.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés