hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Minden tizedik körzetben helyettesítő háziorvos dolgozik

A háziorvosok esetében 589 üresen álló körzet van jelenleg, ezek közül 13 praxis június 1-jével vált tartósan betöltetlenné, írja az OKFŐ adatai alapján a VG.

Közel százzal csökkent az üres praxisok száma egy év alatt. Június elsején összesen 832 üresen álló háziorvosi és alapellátó fogorvosi praxis volt Magyarországon, egy évvel korábban 928 üres körzetben kellett helyettesítéssel megoldani a betegek alapellását – derül ki az Országos Kórház-főigazgatóság (Okfő) adataiból a VG szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrégiben megjelent adatai szerint 2020-ban minden tizedik praxisban helyettesítő orvos dolgozott. A pandémia magyarországi kitörésének évében összesen 4536 háziorvosi és 1359 házi gyermekorvosi praxisban látták el lakosság egészségügyi alapellátását. Egy háziorvos napi betegforgalma 48 fő volt, a gyermekorvosokhoz pedig napi 24-en érkeztek.

Kiemelték: a háziorvosok kapacitásait 2020-ban elsősorban a járványkezelés kötötte le, a rendelőn kívüli ellátások száma 30 százalékkal csökkent, kevesebb beteget utaltak szakrendelésre, kórházba is. Az alapellátásban dolgozókra és a kórházak infektológiai és intenzív osztályaira is nagy nyomás nehezedett.

(forrás: vg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés