hirdetés
hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

HGYE: meg kell változtatni a finanszírozást!

Meg kell változtatni a házi gyermekorvosi ellátás finanszírozását ahhoz, hogy kevesebb orvos el tudjon látni több gyermeket a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke szerint.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen azt mondta, az alapproblémák évek óta változatlanok, nem történt érdemi intézkedés a szakma megerősítéséért. Egyre többen hagyják abba a gyermekorvosi munkát. Szeretnék, ha a kormányzat megerősítené, hogy fontos a munkájuk. Póta György szerint a szervezet abban bízott, hogy a kormány kiemelt családpolitikai intézkedéseit követi az alapszintű gyermekellátás megerősítése is, ám ez eddig nem történt meg.

Az egyesület elnöke beszámolt arról, hogy évek óta folyamatosan csökken a házi gyermekorvosi praxisok száma, sok önkormányzat helyettesítéssel oldja meg az ellátást. Azonban a jelenlegi finanszírozás alapján helyettesítéskor az orvos csak a töredékét kapja meg a helyettesítendő praxis finanszírozásának, és a többletmunkához asszisztenst sem tud felvenni. A júniusi adatok szerint a 106 házi gyermekorvosi praxis tartósan betöltetlen.

Az ellátás racionalizálásával kevesebb orvos is el tudna látni több beteget, ezt azonban a jelenlegi fejkvóta-finanszírozással nem lehet megoldani. Úgynevezett csoportpraxisokra lenne szükség, valamint arra, hogy a házi gyermekorvos más meglévő szakvizsgáját is használhassa az ellátásban, és ezt a munkát külön honorálja az egészségbiztosító.

Az egyesület az orvoskamarával egyetértésben úgy gondolja, hogy a háziorvos, illetve a házi gyerekorvos bruttó juttatásának el kellene érnie a havi 900 ezer forintot. Egy átlagos, ezer gyereket ellátó praxis 1,4-1,5 millió forintból gazdálkodik, ennek körülbelül 30 százalékát fizeti az orvos közterhekre és a vállalkozási formából adódó egyéb kötelezettségekre (szakképzési támogatás, iparűzési adó, munkáltatói járulék), továbbá ebből kell kifizetni a rendelő rezsiköltséget és az asszisztensek munkabérét is. Így az orvosnak nettó 300-400 ezer forintnál több nem marad.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés