hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kockázatosabb az otthonszülés, mint eddig gondolták

A csak szülész segítségével világra jött csecsemők halandósága jóval magasabb, mint az orvosi felügyelet melett született gyermekeké - derül ki egy holland kutatásból.

A kutatók csaknem negyvenezer kórházi és otthoni szülést követtek figyelemmel és eredményeiket a British Medical Journal szerdai számában tették közzé. A tanulmány szerzői szerint szerint a következtetés sokkoló hatású, hiszen Hollandiában igen népszerű az otthonszülés. Az eredmények azt mutatják, hogy azoknak a nőknek, akik otthon kezdik meg a szülést, de komplikáció miatt kórházba kényszerülnek, négyszer nagyobb az esélyük arra, hogy csecsemőjük meghal, mint azoknak, akik eleve kórházban szülnek orvosi felügyelettel. A komor kép azért is megrázó, mert az első gyermeküket otthon szülő holland anyák fele végül különböző okokból kórházban köt ki.

Azoknak a nőknek, akik - akár otthon, akár kórházban - szülésznő mellett szülnek, két és félszer nagyobb esélyük van arra, hogy csecsemőjük meghal, mint akik nőgyógyász felügyeletével szülnek.

Késik a beavatkozás

Ez az első alkalom, hogy egy nagyszabású tanulmányból az derül ki, hogy a Hollandiában nagy hagyományú otthonszülés nagy kockázatokkal jár. Az eredmény azért is érdekes, mert éppen azok a nők, akik nőgyógyász jelenlétében szülnek, komplikációval járó terhességük miatt választják a kórházat, és körükben lehetne nagyobb százalékban számítani a csecsemő elhalálozására - amire tehát a kutatás rácáfol.

A kórházban orvos mellett szülő anyák nagyobb figyelmet kapnak. A komplikáció nélkül otthon szülő nők viszont, akik mégis kórházba kényszerülnek, egyáltalán nem vagy későn kerülnek a "kockáztatott" kategóriába. "Az ő esetükben a kórházak visszafogottabban döntenek beavatkozás mellett" - magyarázza a kutatás vezetője, Anneke Kwee, az Utrechti Egyetemi Orvosi Központ nőgyógyásza.

Orvos otthonszülésnél is kell

A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szülésznővel kórházban szülők biztonságosabb helyzetben lennének, mint az otthon szülők. Vagyis - állapítják meg - maga a szülésznői ellátás az, ami különbözik az orvosi ellátástól.

"Nem arról van szó, hogy otthon hiba történik, de maga az ellátási lánc vezet késedelemhez" - mondja Kwee. Kollégája, Hens Brouwers szerint "a kórházi orvosok kevésbé hajlanak arra, hogy ezeknél a nőknél megállapítsák a kockázati tényezőket".

A kutatók mindezek alapján a szülészeti rendszer alapos felülvizsgálatát javasolják.

Az európai országok közül Hollandia azok egyike, ahol a legmagasabb a csecsemőhalandóság. Egy tavalyi vizsgálat még arra a következtetésre jutott, hogy a negatív eredménynek nincs köze az otthonszüléshez. Az országban nagy hagyománya van ennek a gyakorlatnak, ott a 2007-es adatok szerint a szülések 30 százaléka otthon zajlott le. Egy néhány hete publikált tanulmány szerint a magas otthonszülési arány egyben azt is mutatja, hogy a holland nők a szülést természetes folyamatnak tekintik - a fájdalommal együtt. A kutatók szintén 2007-es adatokat vizsgáltak, és eszerint Hollandiában mindössze 9,6 százalék volt az epidurális érzéstelenítés aránya, míg Belgiumban ugyanez a szám 66,6 százalék.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés