hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A szakma szerint ma még veszélyes az otthonszülés

Kevesen választják a kórház biztonsága helyett az otthon melegét, ha szülésről van szó, mégis sok szó esik erről. Békés megyében tavaly csupán egy nő döntött az otthonszülés mellett - írja a Békés Megyei Hírlap.

Mint megírtuk, újabb tragédia kellett ahhoz, hogy a döntéshozók sürgősséggel vegyék napirendre az eddig szabályozatlanul zajló otthonszülések ügyét. A Geréb Ágnes által vezetett születésházban október elején kis híján meghalt egy kisbaba. Az ismert, s nyár óta munkájából felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvost és két társát őrizetbe vették, a csecsemő életét csak a helyszínre érkező speciális mentők tudták megmenteni.

Azóta felgyorsultak az események, már jövő héten megkezdődhetnek a kormányzati szintű egyeztetések a szabályozásról. A szakemberek szerint hazánkban ma még nem adottak a biztonságos otthonszülés feltételei, hiszen komplikáció bárhol adódhat, a mentők viszont nem tudnak egyformán gyorsan odaérni mindenhova.

— Tény, hogy egyre többen fordulnak a természetes dolgok, az ősi megoldások felé, így néhányan a szülés nagyszerű és egyedüli élményét is így szeretnék átélni. Véleményem szerint, mindenkinek meg kell adni a választás lehetőségét ebben is, ám csak akkor, ha az alternatív megoldás nem veszélyezteti sem az anya, sem pedig a születendő gyermek életét, egészségét — szögezte le Kotroczóné Antal Teréz. A tisztiorvosi szolgálat védőnői hálózatának dél-alföldi regionális vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy 2004 óta tartják számon, hányan döntenek emellett.

Azok, akik tervezetten választják ezt a megoldást, a gyermeket a szülést követően elviszik az orvoshoz, ott elvégzik a szükséges vizsgálatokat, s a védőoltásokat is beadatják. Néhányan előzetesen a védőnőtől is tanácsot kérnek, de az a jellemzőbb, hogy csak utólag derül ki, ha nem a kórházban jött világra a gyermek. Az is tény, hogy zömmel a fővárosi születésházban, s nem szó szerint a szülők otthonában hozzák világra a babákat.

— Megfigyelhető, hogy ha egy településen valaki sikeresen van túl az otthonszülésen, az ösztönzően hat a többiekre, ha pedig negatív tapasztalatokat szereztek, akkor a követők száma is lecsökken. Jó dolog, ha az emberek foglalkoznak az egészségükkel, tájékozódnak az alternatív lehetőségekről, de fontos, hogy mindenekelőtt az élet és az egészség tiszteletét tartsák szem előtt — mondta a védőnői hálózat régiós vezetője.

— A szülések 30—40 százalékában valamilyen orvosi beavatkozásra is szükség van, s ezt minél gyorsabban, 10—15 percen belül el kell végezni, ha el akarjuk kerülni a végzetes következményeket vagy a maradandó egészségkárosodást. A szakértelem mellett ilyen esetekben komoly műtéti háttérre, megfelelő eszközökre is szükség van, ezért tartom felelőtlenségnek, ha valaki mindennek hiányában akar levezetni egy szülést — osztotta meg velünk véleményét dr. Szeberényi Zsolt főorvos.

A békéscsabai kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának vezetőhelyettese utalt arra, hogy amennyiben — más országok példájához hasonlóan — hazánkban is biztosítanák az otthonszülés biztonságos feltételeit, a megfelelő hátteret, úgy ezeket a veszélyeket minimálisra lehetne csökkenteni. Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a Réthy Pál kórházban is arra törekednek, minél otthonosabb körülményeket teremtsenek az anyák és a gyermekek számára. A vajúdás során bordásfalat, pezsgőfürdőt, gumilabdát is igénybe vehetnek a kismamák, működik a rooming in, vagyis a babák az édesanyjuk mellett lehetnek, s az orvosok arra törekednek, minél rövidebb időn belül hazatérhessenek megszokott környezetükbe.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés