hirdetés
hirdetés
2021. október. 27., szerda - Szabina.
hirdetés

Meghosszabbította Geréb Ágnes jelenleg felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos előzetes letartóztatását a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). Geréb szerint fogva tartása egy olyan folyamat része, amelynek végeredménye az otthonszülés legalizálása lesz.

A csak szülész segítségével világra jött csecsemők halandósága jóval magasabb, mint az orvosi felügyelet melett született gyermekeké - derül ki egy holland kutatásból.

A kórházon kívül szülők zöme nem odahaza akarja világra hozni gyermekét, a hálapénz miatt dönt így - írja a Heti Válasz. A legtöbb nem tervezett otthonszülés Hajdú-Biharban van, ott a gyerekek 0,9 százaléka jön így a világra.

A brit bábaszövetség szerint az állami egészségügyi szolgáltató orvosai mindig találnak okot arra, miért nem javasolják az anyáknak az otthonszülést - írja a Gyermekévek.

A magyar hatóságok eljárását súlyosan elítélő hangvételű cikkben foglalkozik Geréb Ágnes ügyével a szombati The Guardian.

Geréb Ágnes, akit eltiltottak foglalkozásától, a szülészettől-nőgyógyászattól nem kapott pénzt az otthonszülésekért – mondta a Magyar Nemzetnek az orvosnő ügyvédje.

Mindhárom szakértő úgy véli, hogy szakszerűtlen eljárás okozta a magzat halálát a Geréb Ágnes által vezetett otthonszülésnél 2007-ben.

A minisztérium azt reméli, hogy még az idén rendeződik az intézeten kívüli szülés problémája.

Nemzetközi körkép, amely az otthonszülés olasz, osztrák, cseh, szlovák és román szabályozását, feltételrendszerét mutatja be.