hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Geréb elzárása törvénytelen volt

Geréb Ágnes, akit eltiltottak foglalkozásától, a szülészettől-nőgyógyászattól nem kapott pénzt az otthonszülésekért, az Alternatal Alapítvány egyik tagjaként tanfolyamokat tartott családoknak – mondta a Magyar Nemzetnek az orvosnő ügyvédje.

Geréb Ágnes ügyvédje, Fazekas Tamás a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához szándékozik fordulni . Az ügyvéd szerint ugyanis szabálytalan volt Geréb Ágnes elzárása.

– Az előzetes letartóztatás elrendelésénél a hatóság köteles közölni a védelemmel, hogy milyen bizonyítékok alapján döntött a kényszerintézkedés elrendelése mellett, de Geréb Ágnes esetében egyetlen bizonyítékot sem tártak elénk, és a korábbi gyanúsítástól eltérő tényállást is közöltek – állította a Magyar Nemzetnek a védő. Fazekas Tamás kijelentette: Geréb Ágnes egyetlen otthon szülésért sem fogadott el pénzt.

– Védencem az Alternatal Alapítvány egyik tagjaként tanfolyamokat tartott családoknak. Azok, akik befizették a nulla és ötvenezer forint közötti összeget, örökbérletet kaptak, és családjuk minden tagja részt vehetett a képzésen. Geréb Ágnes a szülésekért nem kapott pénzt – jelentette ki az ügyvéd.

Szakszerűtlen eljárás okozta a magzat halálát a Geréb Ágnes jelenleg felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos által 2007 szeptemberében levezetett otthon szüléskor – állítja három felkért szakértő. A foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűncselekményekkel vádolt Geréb Ágnes büntetőpere folyatódott a Fővárosi Bíróságon. Balogh Pál szakértő szerint a megszületendő gyermek halálát oxigénhiány okozta, amely egyebek mellett a szülésznő szakszerűtlen fogásai miatt bekövetkező gerincsérülésből fakadt. Mint mondta, indokolt lett volna a kórházi szülés, valamint a szakorvos jelenléte a szülésnél, illetve a gátmetszés a magzat vállainak elakadásakor.

Az ügyben állást foglaló második szakértő, Balogh István elmondta, Geréb a szüléskor nem alkalmazott műfogást, s a magzat vállának kicsavarását pedig életszerűtlennek nevezte. A magzat gerincvelője elvizenyősödött, megduzzadt, ami halált okozott. Asztalos Miklós szakértő kitért arra, hogy a magzatnak nem volt elegendő helye a megszületéshez, ezért kellett volna gátmetszést alkalmazni. Geréb szerint a gátmetszés indokolatlan volt, mivel szülés közben hozzáfért a magzathoz. Azt is megemlítette, hogy többször hatástalan volt a korábbi, 17 éves szakorvosi pályafutása alatt az oxytocin infúziós beadása. Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a szülő nő nem volt veszélyeztetett terhes.

(forrás: Magyar Nemzet/MTI)
hirdetés

Könyveink