hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Az otthonszülés-puzzle egy újabb érdekes darabja

Egy új, átfogó elemzés szerint szövődménymentes otthonszülésnél jók a mutatók, a speciális szakképzettséget vagy felszerelést igénylő komplikációk esetén azonban háromszorosára nő annak esélye, hogy a baba meghal a szülés közben vagy nem sokkal utána.

Amerikai kutatók az American Journal of Obstetrics and Gyenacology (AJOG) című lap internetes oldalán ma hozták nyilvánosságra annak az átfogó elemzésnek az adatait, melyben 342 ezer tervezett otthonszülés és 207 ezer kórházi szülés adatait vetették össze. 

Az otthonszüléseknél kevésbé avatkoznak be a szülés menetébe, és ritkábban kerül sor eszközös beavatkozásokra. Mivel jellemzően eleve a kisebb szülészeti kockázattal rendelkező anyák választják gyermekük világra hozatalának eme módját, a szövődménymentes esetekben az otthonszülés eredményei nem maradnak el a kórházi szülésekétől, sőt bizonyos paraméterek tekintetében még jobbnak is mutatkoznak. A dr. Joseph Wax által vezetett munkacsoport eredményei azonban azt igazolják, hogy ha viszont baj van, akkor nagy baj van. Az ausztrál, amerikai és európai adatokat feldolgozó metaanalízis ugyanis azt igazolta, hogy otthonszülés kapcsán nagyobb a légzési elégtelenségből adódó újszülöttkori halálozás, és az újraélesztési próbálkozások nagyobb arányban végződnek kudarccal, mint a kórházi szülések esetében. Ez pontos számokban kifejezve azt jelenti, hogy míg kórházi szülések esetében az ezer szülésre számított perinatális (szülés közbeni és közvetlen utáni) halálozás 0,3, addig tervezett otthonszülések esetében ez a szám eléri az 1-et.

...

Az AJOG című lapban a cikkhez fűzött kommentárjában Patricia Alice Janssen azt írja, hogy dr. Wax következtetései csupán az összes szóba jövő nő 36 százalékának adatain alapulnak, ami nem szükségszerűen tükrözi a teljes képet. További vitás kérdésként említi, hogy az otthoni szülések mindössze 75 százalékánál volt jelen szakképzett segítség, így felmerül, hogy az otthonszülések fennmaradó egynegyede valójában nem is tekinthető tervezett otthonszülésnek, ami véleménye szerint ugyancsak torzíthatta az eredményeket.

A teljes cikk a Gyermekévek portálon olvasható.

(forrás: Gyermekévek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés