hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Vérteszt a (kora)szülés időpontjának jelzésére

Az anyai vérben szabadon keringő extracelluláris RNS meghatározása a gesztációs kor pontos meghatározását és a koraszülés előre jelzését szolgálhatja a jövőben, írta a PharmaOnline.

hirdetés

A gesztációs kor meghatározása jelenleg a várandós nő utolsó menstruációjának időpontja vagy ultrahangos képalkotó vizsgálat alapján lehetséges. Míg az első esetben az „emlékezetre” kell hagyatkozni, ami nem minden esetben megbízható, addig az ultrahangos vizsgálatok során nyert képek interpretációja nehezen standardizálható.

A gesztációs kor becslését, illetve annak pontosabb meghatározását segítheti a jövőben az a nem-invazív vérteszt, ami 9 gén szabadon keringő extracelluláris RNS-e alapján határozza meg a gesztációs kort; akkora pontossággal, mint egy ultrahangos vizsgálat, közli a lap.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_yeko'>yeko / 123RF Stock fotó</a>

A születés napját előre jelző tesztet megalkotó Stephen Quake és munkacsoportja nagy tapasztalatokkal rendelkezik a vérből végzett terhesség alatti vizsgálatok terén. Az ő nevükhöz fűződik a 2008 óta a Down-kór (21-es triszómia) szűrésére alkalmazott, az anyai vérben található szabad DNS vizsgálatán nyugvó módszer is.

Jelen esetben azonban az anyai vérben szabadon keringő DNS helyett a szabadon keringő RNS meghatározására kerül sor. Míg a szabadon keringő DNS a genomról ad – a terhesség lefolyása alatt nem változó  tájékoztatást, addig a szabadon keringő RNS az anyagcsere-aktivitásról nyújt információt, és ezeknek az RNS-eknek a mennyisége a terhesség előrehaladtával folyamatosan nő. A tesztben alkalmazott legfontosabb RNS-gének a CGA és a CGB, amik a terhességi hormonokhoz tartozó koriogonadotropin-alfa és –béta3 aktiválásáért felelősek. Emellett, a korábbi tesztekben is alkalmazott PAPP-A (terhesség asszociált plazma protein A) nyomon követése is részét képezi az újonnan fejlesztett tesztnek.

Harmincegy dániai terhes nő komplikációktól mentes várandósságát a nőktől vett vérminták elemzésével is nyomon követve megállapítható, hogy a non-invazív vérteszt 14 napos pontossággal képes megmondani a gesztációs kort, ami közelítőleg az ultrahangos vizsgálatokkal elérhető pontosságnak felel meg.

A gesztációs kor meghatározását segítő vértesztet megalkotó kutatócsoport egy további teszt fejlesztésén is dolgozik. Ez utóbbi teszt 7 gén szabadon keringő RNS-ének a vizsgálata alapján már két hónappal előre képes lenne jelezni egy esetleges koraszülést. Az első vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a teszt a koraszülések 7580 százalékát képes „megjósolni”.

Addig azonban, amíg a tesztek a mindennapi terhesgondozás részét képezhetik, további vizsgálatokra van szükség, és valószínűleg néhány évnek el kell telnie.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink