2020. június. 02., kedd - Kármen, Anita.

Személyes adatokhoz is hozzáférhetnek a miniszterek

Kormányrendelet jelent meg veszélyhelyzet során alkalmazandó egyes egészségügyi intézkedésekről, írja a Weborvos.

hirdetés

A belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere – legfeljebb a  veszélyhelyzet megszűnéséig  – az  élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása és ehhez kapcsolódóan a  magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása céljából megismerheti és kezelheti az  Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője útján az EESZT-ben kezelt személyes adatot.

A veszélyhelyzet ideje alatt a közép- vagy felsőfokú egészségügyi szakképzésben, főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az egészségügyi és szociális akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő nagykorú személy egészségügyi válsághelyzeti ellátási feladatokra igénybe vehető. Az igénybe vett személy ezen időtartam alatt az egyéb polgári védelmi kötelezettsége teljesítése alól mentesül.

A fertőtlenítésre használt biocid termék gyártásához szükséges alkohol mint hatóanyag bármely forrásból beszerezhető. A biocid termék gyártásához engedéllyel rendelkező engedélyes biztosítja, hogy a hatóanyag a gyártáshoz szükséges minőségi követelményeknek megfelel.

A veszélyhelyzet ideje alatt az igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolását az  Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a  kérelem elbírálásnak előfeltételeként nem vizsgálja, ha a kérelem a  veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet szerinti tömeges megbetegedést okozó humánjárvány kezelése céljából, ellátási érdekből szükséges hatósági döntés kiadására irányul. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet legfeljebb hat hónapos határozott időre szóló hatósági döntést adhat ki, olvasható a Magyar Közlöny 64. számában, amit Weborvos idéz.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!