2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mi okozza a kiemelkedően magas olaszországi halálozási arányt?

Rendkívüli helyzet: a belgáknál még legalább 8 hétig fennmarad

Noha Belgium lakossága fegyelmezett, a rendkívüli rendelkezések legalább további nyolc hétig érvényben maradnak. A korábbinál kevesebben, de még mindig több mint hatszázan haltak meg Olaszországban egy nap alatt.

Noha Belgium lakossága fegyelmezetten követi a koronavírus visszaszorítása érdekében bevezetett vészhelyzeti intézkedéseket, a járványügyi helyzet alakulása miatt a rendkívüli rendelkezések legalább további nyolc hétig érvényben maradnak, mondta Maggie De Block egészségügyi miniszter a De Zondag című flamand nyelvű belga hetilapnak vasárnap. A miniszter hangsúlyozta, annak érdekében, hogy elkerüljék egyszerre túl sok ember kórházi kezelését, a kormány szigorú intézkedéseket hozott a járvány okozta megbetegedések számát jelző növekedési görbe elsimítására. "Amit kérünk az emberektől, nem könnyű. Meg kell ugyanis változtatnunk mindennapi szokásainkat. De nincs más út".

Noha Belgiumban csak részleges kijárási tilalom van érvényben, Maggie De Block azt kérte: "mindenki maradjon otthon". A miniszter tájékoztatása szerint a szövetségi kormány egymilliárd eurót különített el a kórházak számára a koronavírus-járvány okozta megnövekedett nyomás kezelésére. A rendkívüli támogatás legkésőbb április közepén érkezik meg a kórházakhoz, ami lehetővé teszi számukra, hogy elegendő likviditással rendelkezzenek kiadásaik fedezéséhez. Ilyen a felszerelések beszerzése, a betegek kórházak közötti elosztásának költségei, valamint a személyzet fizetése is.

Azt is közölte, hogy a koronavírus-tesztek iránti növekvő kereslet összehangolása érdekében munkacsoportot hoztak létre a tesztelési kapacitás maximalizálása érdekében. A csoport munkájába klinikai és kórházi laboratóriumok, orvosi egyetemek, biotechnológiai és gyógyszeripari vállalatok, valamint kereskedelmi partnerek vesznek részt, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerint a járvány tetőzését követően is elengedhetetlen a vírus terjedésének intenzív nyomon követése az újabb megfertőződések elkerülése érdekében. "Az összes érintett fél teljes sebességgel dolgozik a szükséges tesztelési kapacitás mielőbbi növelése érdekében", fogalmazott.

Vasárnap nyilvánosságra került sajtóinformációk szerint a Belgiumba pénteken érkezett mintegy ötmillió sebészeti védőmaszk nem nyújt hatékony védelmet a cseppfertőzés útján terjedő koronavírus-megbetegedés ellen. Pierre-François Laterre, a brüsszeli Saint-Luc egyetemi klinika intenzív osztályának vezetője szerint a sebészeti maszkok nem nyújtanak abszolút védelmet sem a kórházi személyzet, sem pedig a szállítmány második számú kedvezményezettjei, az idősotthonok lakói számára sem. "A semminél jobb, azonban nem elégséges", fogalmazott.

A La Libre Belgique című belga napilap vasárnapi cikkében arról írt, hogy a megfelelő védelem hiánya miatt a kórházakban dolgozók közt nő a megbetegedés miatti aggodalom. Leginkább attól tartanak, hogy nem tudják megfelelően ellátni a betegeket az elkövetkező napokban és hetekben, mivel a kórházakban lassan elfogy a részecskeszűrővel ellátott FFP2-es és FFP3-as szájmaszk. Egyes kórházakban az ápolók naponta, névvel ellátott borítékban egy maszkot kapnak, ám ennek napi többszöri levétele és újbóli használata kockázattal jár. Egyes osztályokon a személyzetnek ugyanazt a maszkot kell viselnie két vagy három napig, bár a szűrők hatékonyságának élettartama legfeljebb hat-nyolc óra, írták.

A belga sajtó beszámolt arról is, hogy a kórházak várható túlterheltsége miatt komoly akadályokat jelenthet a betegek ellátása az elegendő kapacitás hiánya miatt. A kórházaknak hamarosan arról kell dönteniük, kik szorulnak kórházi, azon belül sürgősségi kezelésre, és kiknek elégséges az otthoni ápolás biztosítása.

A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) arról tájékoztatott, hogy vasárnapra virradóan újabb 586 beteget, összesen immár 3401 embert diagnosztizáltak koronavírussal. Szombaton és vasárnap ezzel több, mint ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában újabb 8 ember halt meg, ezzel 75 ember vesztette életét a járvány kezdete óta. Szombaton újabb 335 embert szállítottak kórházba, akikkel együtt 1380-ra emelkedett a kórházi ellátásban részesítettek száma. Ez idáig 340 ember hagyhatta el gyógyultan a kórházat Belgiumban.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a De Zevende Dag nevű flamand nyelvű televíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában európai válságközpont létrehozását, és az európai polgári védelem megerősítését sürgette. A koronavírus okozta válság egyik tanulsága, hogy "szilárdabb európai szintű megközelítésre van szükség a válságkezelés sikeréhez", monda. "Noha vannak eszközeink, a jövőben alapvető fontosságú lesz, hogy még több forrás, felszerelés és mobilizálható személyzet álljon rendelkezésre".

*

A fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet is hozzájárulhat az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) rendkívüli halálozási arányához Olaszországban a Corriere della Sera napilap vasárnapi cikke szerint.

Az olasz polgári védelmi hatóság legutolsó, szombat esti adatai szerint az addig diagnosztizált fertőzöttek számát - a gyógyultakat és halottakat nem számolva - 53 ezer fölé emelkedett, ebből mintegy 18 ezren szorulnak kórházi kezelésre, majdnem háromezren intenzív osztályon. A halottak száma elérte a 4825-t.

Spanyolországban 25 ezer igazolt fertőzött mellett több mint ezer volt a halottak száma, Németországban valamivel több mint 22 ezer betegre 84 halott jutott.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínában 3259 elhunytat regisztrált, ami a megbetegedettekhez képest 3,8 százalékos halálozási aránynak felelt meg. A gócpontként ismert Vuhan városában ez 5,8 százalékos volt. Olaszországban a halálozások aránya elérte a 9 százalékot, a gócpont Lombardiában a 12,1 százalékot.

A Corriere della Sera több oldalas vizsgálata a kiemelkedően magas olaszországi arányt mindenekelőtt úgy magyarázza, hogy a fertőzöttek valós száma sokkal magasabb. Minden igazolt beteg mellett legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van. Az olasz statisztikai hivatal (Istat) március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer diagnosztizált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünetes fertőzött volt. Ekkora létszámmal a halálozási ráta is alacsonyabbnak bizonyul és megközelíti a kínait.

Olaszországban a február 20-án terjedésnek indult járvány kezdetén minden "gyanús" személyen elvégezték a vírustesztet: a pozitívnak bizonyultak teljes családi, rokoni és szélesebb kapcsolatkörének tagjait is ellenőrizték. Az első hét elteltével azonban már csak a tüneteseket tesztelték. Február 20. és március 21. között több mint 233 ezer vírustesztet végeztek, amelynél többet csak Dél-Koreában teljesítettek. "Olaszországban a halálozási arány magasabb, mivel a magas életkorú lakosságon túl az enyhe tünetes személyeket nem tesztelik és nem szigetelik el", idézte a napilap Bruce Aylward, a WHO főigazgató-helyettesének véleményét.

A korábbinál kevesebben, de még mindig több mint hatszázan haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, s ezzel 5476-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak száma, közölte vasárnap esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3957 új beteget tartanak számon.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés