2022. július. 07., csütörtök - Appolónia.

Bécsi Orvosi Egyetem: négy százalékkal kevesebb volt az öngyilkosságok aránya a pandémia első szakaszában

Bécsben enyhült a nyomás a kórházakon

Bécsben enyhült a nyomás a kórházakon, ami azt jelenti, hatásos a több mint három hete tartó, a koronavírus-járvány megfékezését célzó teljes zárlat, írta meg a Der Standard osztrák napilap az egészségügyi minisztérium szóvivőjére hivatkozva.

Ausztria keleti tartományaiban, Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban április elsején rendelték el a teljes zárlatot, elsősorban a kórházak intenzív osztályainak túlterheltsége miatt. Burgenland a gyorsan javuló járványügyi mutatóknak köszönhetően már április 19-e óta enyhítéseket vezetett be, de a másik két tartományban május 2-áig meghosszabbították a zárlatot.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Bécsben jelenleg 183 súlyos esetet kezelnek intenzívosztályon koronavírusos megbetegedéssel, ez 12-vel kevesebb, mint előző nap, és 32-vel, azaz 15 százalékkal kevesebb, mint egy héttel ezelőtt. Már látható a csökkenő tendencia, és ez igazolja a teljes zárlat hatékonyságát. Johanna Mikl-Leitner tartományfőnök már pénteken bejelentette, hogy Burgenlandot követve jövő hétfőtől Alsó-Ausztriában is feloldják a zárlatot.

Michael Ludwig, Bécs polgármestere eddig azonban visszafogottan nyilatkozott. Kedden szakértőkkel kiértékeli a járványügyi adatokat, és várhatóan bejelenti a döntést, hogy május 2-án valóban megnyithatnak-e az üzletek és a szolgáltatók a fővárosban, illetve marad a teljes zárlat. A polgármesteren nagy a nyomás, egyfelől, mert valóban javulnak az adatok, másfelől pedig a gazdasági kamara is egyértelműen a nyitás mellett foglalt állást.

Kevesebb az öngyilkosság Bécsben

Egy 70 kutató és 21 ország bevonásával készített nemzetközi tanulmány szerint 4 százalékkal csökkent az öngyilkosságok aránya a pandémia első szakaszában. A kutatásban a Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien szakértői is részt vettek. Az osztrák trend megfelel a nemzetközi eredményeknek, a csökkenés nagyrészt a szociális intézkedéseknek köszönhető.

A koronavírus-járvány első szakaszában, 2020 márciusa és októbere között 4 százalékal csökkent az öngyilkosságok aránya Ausztriában. Egy nemrég készített kutatás alátámasztotta, hogy ez a trend nemzetközi szinten is hasonlóan alakult a pandémia első időszakában. A felmérésben 21 ország 70 kutatója vett részt, köztük Thomas Niederkrotenthaler és Paul Plener a Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien részéről.

A MedUni Wien kampusza © / AKH Wien / Houdek
A MedUni Wien kampusza © / AKH Wien / Houdek

Hogy a krízis és a növekvő pszichés nyomás – megnövekedtek például a depressziós és szorongásos esetek - ellenére az öngyilkosságok száma még csökkent is Ausztriában, a szakértők szerint részben a gyors szociális, egészségügyi és gazdasági beavatkozásnak köszönhető. Ilyen intézkedés például a felnőtteknek indított személyes vagy online pszichoterápiás kezelés, amit az orvossal feliratva ingyenesen lehet igénybe venni. Ezen kívül kibővültek a telefonos krízisvonalak, a munkaerőpiacon célzott támogatási programokat létesítettek és segítségnyújtási kezdeményezések is indultak egyes szomszédságokban (utóbbi Magyarországon is divatba jött a pandémia elején). Ilyen szociális összefogásra általában természeti katasztrófák vagy terrorcselekmények után van példa.

Mivel azonban a pandémiás időszak már több mint egy éve tart, más országokhoz hasonlóan az osztrák lakosság is érezhetően kezd „elfáradni“. Ezeket a jeleket pedig nagyon komolyan kell venni, hogy a lelki problémával küzdők számának erőteljesebb emelkedését meg lehessen előzni, mondja Niederkrotenthaler. Már most szükség lenne például az ilyen szempontból legsérülékenyebb csoportok támogatására, úgy mint az egészségügyben dolgozók, a lelki betegek, és az eddig elszigetelt diákok. Utóbbiakkal kacsolatban Paul Plener hangsúlyozza, hogy Ausztriában és világszerte is a 15-25 éves korcsoport az, ahol a leginkább jelentkezett a pandémia okozta lelki megterhelés. Ennek az is az oka, hogy a szülők munkahelyi problémái, különböző függőségei nagyban kihatnak a gyerekek mentális állapotára is.

Az említett tanulmány, az „International Covid-19 Suicide Prevention Research Collaboration“ tizenhat magas jövedelmű (Ausztrália, Ausztria, Kanada, Kína, Horvátország, Anglia, Észtország, Németország, Olaszország, Japán, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország, Dél-Korea, Spanyolország, USA) és öt közepes jövedelmű ország (Brazília, Equador, Mexikó, Puerto Rico és Oroszország) bevonásával készült és a Lancet magazinban publikálták.

Alig több mint tízezer osztrák áldozata van a pandémiának

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1566 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 610 545 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 1307, az intenzív kezelésre szorulók 517-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 11-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 098-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 575 217.

(forrás: MTI, Bécs Város Külképviseleti Irodája)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés