hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Bekerülhet a vérbe a napolajok hatóanyaga?

Klinikai tesztet végeztek a négy legelterjedtebb fényszűrő molekulával, és a JAMA-ban publikálták az eredményt, írja az Index.

hirdetés

Mostanra mindenki megtanulta, hogy napolajjal kell megvédeni magunkat a bőrrákot okozó káros napsugaraktól, de még a tudósok sem voltak teljesen képben azzal kapcsolatban, hogy miként hatnak ezek az anyagok az emberekre. Volt egy olyan sanda gyanú, hogy a bőrünkbe alaposan bedörzsölt anyagok a felületről beszivároghatnak a véráramba, és most bebizonyosodott, hogy volt ennek némi alapja, írja a lap.

Az UV-fénytől védő molekulák beszivárognak a testünkbe, és ez a folyamat néhány óra alatt lezajlik. A vizsgált hatóanyagok, az avobenzon, oxibenzon, oktokrilén, és a mexoril SX napokkal azután is kimutathatók voltak a vérben, hogy befejezték a naptej használatát.

Európában többféle hatóanyag van forgalomban, mint az USA-ban. Szakértők szerint az említett kémiai védőszerek közül az avobenzon a legbiztonságosabb, és arra kell még odafigyelni, hogy spray helyett válasszunk inkább krémet, hogy elkerüljük a fényvédő anyagok belélegzését. Főleg akkor, ha titán-dioxid hatóanyagú fizikai  fényvédőt használunk. A cink-oxidot is a biztonságosabb védőszerek közt tartják számon.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés