2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

WHO: hiányt szenved az egyéb betegségekkel küzdők ellátása

A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek, olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.

"Az országoknak újszerű megoldásokat kell találniuk, hogy a Covid-19 elleni küzdelemben fenntarthassák a nem fertőző betegségek esetén is a fontos egészségügyi szolgáltatásokat" – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Genfben, utalva a Covid-19 betegségre, amelyet a SARS-CoV-2 vírus okoz.

A felmérés szerint az országok 31 százalékában az idült szív- és érrendszeri betegségek esetében az ellátást korlátozták vagy teljesen leállították. Az államok 42 százalékában a rákos, 49 százalékában a cukorbetegek és több mint felében a magas vérnyomástól szenvedő páciensek ellátását nem tudták a korábbi színvonalon biztosítani. A rehabilitációs programokat az országok 63 százalékában mérsékelték, de egyes szűrőprogramok, mint például a mammográfiás vizsgálatok is érintettek voltak. Különösen jelentős korlátozások az alacsonyabb jövedelemszintű országokban voltak.

A WHO által összeállított dokumentum szerint a legtöbb esetben azért mondták le az időpontokat, mert az orvosi személyzetet a Covid-19 betegek kezelésére elvonták, illetve a betegek a kijárási korlátozások miatt nem mehettek el kezelő orvosukhoz, idézi azt MTI-t az ATV.

(forrás: ATV/MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés