2024. április. 16., kedd - Csongor.

Növeli a műtét utáni halál kockázatát a koronavírus

Jelentősen megnő a műtét utáni halál kockázata a koronavírus-fertőzöttek számára, állapítja meg egy, a Lancet folyóiratban közölt tanulmány, amelyet az Index idéz.

A kutatás a világ 24 ország 235 kórházából származó, összesen 1128 betegre vonatkozó jelentéseket elemezve jutott erre. A kutatás eredményei szerint a koronavírus-fertőzésük mellett operáción is átesett páciensek átlagosan 23,8%-a halt meg 30 napon belül, ami jelentősen magasabb a koronavírus nélküli, 2019-es adatoknál: akkor az Egyesült Királyságban ez az adat még a leginkább veszélyeztetett esetekben csak 16,9% volt, egy korábbi, 58 országra kiterjedő vizsgálat szerint pedig a legkockázatosabb, vészhelyzet miatti műtétek esetében is csak 14,9% volt.

A koronavírus-fertőzöttek esetében a sokkal kevésbé kockázatos műtétek adatai is rosszabbak voltak. A nem vészhelyzet miatti, választható műtétek esetében a páciensek 18,9%-a halt meg 30 napon belül, a vészhelyzeti műtéten átesettek 25,6%-a, a kisebb műtéteken, például a vakbélműtéten vagy a sérvműtéten átesettek 16,3%-a, a nagyobb műtéteken, például csípőműtéten vagy bélrák miatti műtéten átesetteknek pedig 26,9%-a.

A tanulmány szerzői szerint normál esetben a kisebb és választható műtétek esetében mindössze 1% körüli kellene, hogy legyen a mortalitás.

A kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak esetében nagyobb a 30 napon belüli halál esélye (28,4%), mint a nőknél (18,2%), és a 70 évesnél idősebbek körében is magasabb (33,7%), mint a fiatalabbak esetében (13,9%).

További részletek az Index-en

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés