2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

WHO: a delta variáns az eddigi legelterjedtebb mutáció

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője szerint az először Indiában észlelt delta variáns “az eddig azonosított változatok közül a leginkább átvihető”, és figyelmeztetett, hogy jelenleg legalább 85 országban terjed, írja a Liner.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a vakcinák hiánya a szegény országokban súlyosbítja a delta variáns terjedését. Beszámolt a vakcinák elosztására létrehozott tanácsadó csoport közelmúltbeli üléséről, amelyen részt vett. “Csalódottak voltak, mert nincs kiosztandó vakcina” – mondta, bírálva a gazdag országokat, amiért nem hajlandóak azonnal megosztani az oltásokat a fejlődő világgal.

Tedrosz szerint a globális közösség kudarcot vallott, és azt kockáztatja, hogy megismétlődnek az évtizedekkel ezelőtti AIDS-válság és a 2009-es sertésinfluenza-járvány során elkövetett hibák – amikor a vakcinák csak a járvány megszűnése után érkeztek meg a szegény országokba. A delta variáns azonban, ahogy a vírus is, tovább fog fejlődni.

Ebben a hónapban a COVAX-on keresztül nulla adag AstraZeneca vakcinát, nulla adag Pfizer vakcinát, nulla adag Janssen vakcinát kaptunk. Minden egyes beszállítónk képtelen szállítani ebben az időszakban, mert mások igényt tartanak ezekre a termékekre, mások, akik nagyon fiatal, nem veszélyeztetett populációkat oltanak”– közölte dr. Bruce Aylward, a WHO vezetőjének vezető tanácsadója.

Ahogy a határzárak és más közegészségügyi intézkedések lazulnak Európa-szerte, az Egyesült Államokban és más, magas oltási arányú országokban, a WHO tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy ez a betegség újbóli megjelenéséhez vezethet, írja a lap.

(forrás: Liner)

cimkék

hirdetés

Könyveink