2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Világjátékokon indul a magyar szervátültetettek csapata

Orvosilag bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama, a szervátültetettek életkilátása évekkel növelhető a rendszeres testmozgás által.

Február 23. és 27. között a kanadai Banffban tartják meg a Szervátültetettek XI. Téli Világjátékát. Magyarországot hét versenyző képviseli, sífutásban, biatlonban, műlesiklásban és snowboardban indulnak. A Magyar Sí Szövetség támogatásával készültek fel a versenyre.

Ma este kísérőivel együtt elfoglalja szálláshelyét a szervátültetettek héttagú magyar csapata a világjáték helyszínén, a banffi síparadicsomban. A nemzetközi verseny résztvevői alpesi síben, snowboardban, biatlonban, sífutásban, curlingben és snowshoe-ban mérik össze erejüket.

Dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatója, a delegáció tagja azt hangsúlyozta, hogy az aktív mozgás, a sport minden ember számára kifejezetten ajánlott, hiszen az egészséges életmód egyik fontos eleme. Nincs ez másképp a szervátültetettek esetében sem, sőt, rehabilitációjuk elengedhetetlen része. Orvosilag bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama, a szervátültetettek életkilátása évekkel növelhető a rendszeres testmozgás által.

Startra kész a XI. Téli Világjáték – elutazott a szervátültetettek magyar csapata a kanadai síközpontba
Startra kész a XI. Téli Világjáték – elutazott a szervátültetettek magyar csapata a kanadai síközpontba

A fentiek demonstrálására, a kétkedők meggyőzésére és a példa felmutatására 1978-ban megrendezték az első, akkor még „Transzplantáltak Olimpiájának” nevezett eseményt az angliai Porthmouth-ban. Mivel nem engedélyezték az olimpia névhasználatot, 1986-ban angliai székhellyel megalakult a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége (World Transplant Games Federation, WTGF), amely immár negyedszázada szervezi a Szervátültetettek Téli és Nyári Világjátékát. A kétévenkénti versenyeken átlagosan 55-60 ország vesz részt.

A magyar csapat először 1987-ben, a hatodik világjátékon vett részt, Innsbruckban. 1999 óta az élvonal állandó tagja. A nemzetek összesített pontversenyében minden alkalommal az első 10 ország között szerepel.

A csapat a Magyar Sí Szövetség támogatásával készült fel az idei versenyre. Az edzőtáborozást az ausztriai Hinterstroderben tartották, Fábián Attila szakágvezető irányításával. Noha a hazai adottságok nemigen kedvezőek a téli sportok számára, azért a versenyzők a tisztes helytálláson és a példaadáson túl 1-2 éremben is reménykednek.

Versenyzők és versenyszámaik

Kőműves Luca, májátültetett (2015 óta)– Slalom,  Super G, Giant slalom, Parallel slalom    

Mátyás László, szívátültetett (2010 óta) – Slalom,  Super G, Giant slalom, Parallel slalom    

Berente Judit, veseátültetett (1995 óta) – 5km-es sífutás Biathlon, 1 órás sífutás

Végh Ágota, veseátültetett (2006 óta) – Slalom,  Super G, Giant slalom, Parallel slalom   

Szervánszky Zsolt, veseátültetett (2018 óta) – Snowboard Giant slalom és Parellel slalom 

Gelencsér Róbert, veseátültetett (2007 óta) – Snowshoes,  Slalom,  Super G, Parallel slalom

Szendi János, kétszeres veseátültetett (1992, illetve 2008 óta) – Slalom,  Super G, Giant slalom, Parallel slalom

(forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége)
hirdetés

Könyveink