2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Van, ahol betiltották a napkrémeket

Palau, az alig 20 ezres, csendes-óceániai szigetcsoport lett a világ első országa, amely 2020. január elsejétől teljesen betiltotta a kereskedelmi forgalomban használható naptejek, napolajok, krémek használatát és értékesítését, írja a BBC nyomán az Index.

A kutatások szerint évi több ezer ezer tonna naptej csapódik le a korallokon világszerte, amely pusztítja a korallokat is, de a zátonyok körül élő halfajok fiatal egyedeit is. A részben vulkanikus eredetű, részben korallzátonyokból álló 241 tagú szigetcsoport közül mindössze 12 szigeten laknak, de az ország erősen elaprózódva, így is 16 államra oszlik.

Az idei évtől kezdve az országban nem szabad használni és értékesíteni az oxibenzon-tartalmú kozmetikumokat. A tiltás tíz olyan összetevőt sorol fel, amelyek közül bármelyik megléte kizárást jelent, mert azok veszélyesek a természetre, hirdette ki Tommy Remengesau elnök.

Korábban Hawaii, az Egyesült Államok szigetállama jelentett be hasonló intézkedést. A 2021-re ígért tiltásra máris több kozmetikai cég azzal reagált, hogy "minden mentes", vagyis a korallokat nem károsító, de mégis védelmet jelentő napvédőszereket fejleszt ki.

Több turisztikai paradicsom is bejelentette, hogy hasonló intézkedéseket fontolgat, írja a lap.

(forrás: BBC/Index)
hirdetés

Könyveink