2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Úton az egészségesebb, fenntarthatóbb étrend felé

Az Origo szerint olyan intézkedések kidolgozásán dolgoznak a szakemberek, amelyek egészségesebb, fenntarthatóbb étrendet biztosítanak mindenki számára, különösen azoknak, akik jelenleg a legkevésbé engedhetik ezt meg maguknak.

A Kent Egyetem kutatói szerint a világ egyes részein a lakosság már elmozdult az egészségesebb táplálkozás felé, miközben más térségekben továbbra is alultápláltság vagy az elhízás tapasztalható az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása miatt. Szerintük ez az általános dinamika fontos következményekkel jár a környezeti fenntarthatóság szempontjából is.

Egyértelmű változásokat láthatunk a globális élelmiszer-ellátásban, és ezeknek a tendenciáknak köszönhetően erőteljesen javul a táplálkozási kultúra a világ számos részén, de még sok a teendő – mondta dr. James Bentham, a Kent Egyetem Matematikai Iskolájának statisztikai adjunktusa. – Az étkezési szokások egészségügyi és környezeti hatásainak folyamatos elemzése épp ezért kulcsfontosságú. Egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához fontos az étkezési szokások átalakítása, az élelmiszertermelés fejlesztése és az élelmiszerhulladék csökkentése.

A tanulmány során a csoport 171 ország, 1960 és 2010 között felvett élelmiszer-ellátási adatait elemezte. A vizsgált időszakban három országban tapasztalták a legnagyobb változást: Dél-Koreában, Kínában és Tajvanon, ahol nem csak a zöldségfélék, a tenger gyümölcsei és az olajnövények váltak jóval nagyobb arányban az általános étrend részévé, hanem a cukor is. Ez krónikus betegségek (elhízás, diabétesz) terjedéséhez vezetett.

A Nature Food tudományos lapban publikált tanulmány szerint számos nyugati országban viszont csökkent az állati eredetű élelmiszerek, valamint a cukor fogyasztása; ez a tendencia különösen megfigyelhető például az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. A szakemberek emellett a világ számos országában a növényi alapú étrend népszerűségének növekedését tapasztalták. A legnagyobb problémákat Afrika délre eső területein realizálták, ahol a lakosságnak a mai napig nincs megfelelő hozzáférése az egészségesebb élelmiszerekhez, ezért alultápláltsággal küzdenek.

 A teljes információ

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink