hirdetés
hirdetés
2021. október. 21., csütörtök - Orsolya.
hirdetés

Továbbra is alkalmazhatnak sokkterápiát a sérült gyerekeken

Egy sérült gyermekekkel foglalkozó massachusettsi iskola engedélyt kapott arra, hogy elektrosokk-terápiát alkalmazzon az önveszélyes tanulókon – írja az Insider. Az ügyben régóta folyik a jogi vita, a bíróság most az intézménynek adott igazat, írja a 24.

Az Egyesült Államok Élelmiszer‑ és Gyógyszerfelügyelete (FDA) tavaly márciusban mondta ki, hogy nem lehet áramütéssel működő eszközöket használni gyógykezelésként az önveszélyes és agresszív személyeknél. A cantoni Judge Rotenberg Educational Center az egyetlen intézmény az országban, amely ilyen módszert alkalmaz. A központ a terápiában érintett tanulók szüleinek és gyámjainak támogatásával petíciót nyújtott be a tilalom ellen.

A héten egy szövetségi fellebbviteli bíróság megsemmisítette az FDA korábbi döntését azzal az indoklással, hogy az orvosi gyakorlat szabályzása a szervezet hatáskörén kívül esik. A bírósági beadvány alapján a Judge Rotenberg Educational Centerben a legsúlyosabb mentális fogyatékossággal élő gyermekeket kezelik, akiket máshol nem tudnak. A dokumentumkokban olyan önveszélyes viselkedéseket írnak le, amelyek súlyos sérüléseket is okozhatnak.

Az intézmény maga gyártja eszközeit, amelyek az önkárosító magatartás során kisebb áramütéseket okoznak, ezzel riasztva el az alanyokat a káros tevékenységtől. A módszert a 300 páciensből 55-nél engedélyezték. A bíróság szerint az FDA kevés bizonyítékot talált arra, hogy a Judge Rotenberg Educational Center módszere hosszú távon hatékony lenne, ugyanakkor nem volt joga tilalmat bevezetni az eszközre, közli a lap.

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink