2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Tovább gyorsult Romániában a fertőzés terjedésének üteme

Tovább gyorsult Romániában a fertőzések terjedési üteme. Új napi halálozási rekordot rögzítettek Oroszországban. Nemzetközi kitekintés.

Romániában a stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint az utóbbi 24 órában az előző napinál százzal több, 953 új esetet diagnosztizáltak, ami csaknem kétszerese az utóbbi két hét napi átlagának. Maga a kéthetes mozgóátlag is több mint kétszerese a két héttel korábbinak: csütörtökön már 504 új eset számított volna átlagosnak.

Az utóbbi napon 17 fertőzött halt meg: ez is szinte duplája az utóbbi két hét napi átlagának. A kórházakban több mint kétszer annyi fertőzöttet ápolnak, mint két héttel korábban: csütörtökön számuk elérte az 1658-at. Még gyorsabb ütemben növekszik az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma: a két héttel korábbi 98-ról 228-ra emelkedett.

Ezzel szemben az oltási hajlandóság továbbra is csökkenőben van Romániában: a beoltottak száma már csak átlagosan 7800-zal emelkedik naponta. A 19,3 milliós Romániában eddig 5,207 millió ember, a beoltható, tizenkét év feletti lakosság 30,7 százaléka kapott legalább egy adag, koronavírus elleni vakcinát.

*

Oroszországban az elmúlt napon 820 ember életét követelte a koronavírusos fertőzés, ami a legnagyobb emberveszteséget jelenti a járvány kezdete óta. A halálos áldozatok száma ezzel 179 243-ra nőtt. Az igazolt fertőzöttek száma 19 630-cal 6 824 540-re emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,29 százalék, az új esetek 7,4 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 552 479-re csökkent, a felépülteké pedig 19 661-gyel 6 092 818-ra nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 176,7 millió, az elmúlt napon pedig 567 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 226 311 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szerda este, Argentínában elvégzett vizsgálatokra hivatkozva a Twitteren közölte, hogy a Szputnyik V oltóanyag beadását követő fél évben fokozatosan erősödik a Covid-19 elleni védettség az antitestek érése miatt, amelyek így megerősödnek az immunrendszer általi felismerést elkerülni képes vírusmutációkkal szemben. Az RFPI utalt az argentin tudósok által szerdán a medRxiv portálon preprint cikkben közölt eredményekre, amelyek szerint az antitestek semlegesítő ereje jelentősen megnőtt négy hónappal a Szputnyik V oltás után, a beadást követő 42 nappal mért szinthez képest.

A felmérést több argentin intézet és egészségügyi intézmény, köztük a Buenos Aires-i Egyetem, valamint az amerikai Missouri államban lévő St. Louis Washington Egyetemének tudósaiból álló kutatócsoport végezte. A vizsgálat 1800 Szputnyik V-vel beoltott páciens 2021 januárja és augusztusa között nyert szérummintájának elemzésén alapult. A szakemberek az alfa, a béta, a gamma, a delta és a lambda változattal szembeni szérumrezisztenciát vizsgálták. Megállapították, hogy a koronavírus tüskefehérjéje elleni IgG-antitestek számának fokozatos csökkenése ellenére a rezisztencia növekedett, különösen a béta és gamma változatokkal szemben, amelyek a leginkább képesek az immunrendszer "megkerülésére".

*

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.

 A belga sajtó csütörtöki beszámolója szerint amíg Flandriában 91 százalékos a 14 évesnél idősebb lakosság beoltottsága, a francia nyelvű Vallóniában pedig 80 százalékos, addig a brüsszeli régió azonos korú lakosságának alig 64 százaléka szerzett védettséget a koronavírussal szemben. A belga főváros vezetésének célja, hogy október végéig a régió teljes lakosságának legalább 65 százaléka teljes védettséget élvezzen a koronavírussal szemben. Mivel a cél eléréséhez 16 ezer oltást kell beadni hetente, szeptembertől a közép- és felsőfokú képzést biztosító iskolákban, egyes vállalatok telephelyein, bevásárlóközpontokban, valamint a parkokban és játszóterek közelében létrehozott mobil oltópontokon, például az erre célra kialakított buszokon is lehetőség lesz megkapni a koronavírus elleni oltást.

A brüsszeli kezdeményezéshez hasonló, az oltási kedvet serkentő akciót várhatóan más nagyvárosok is indítanak az egyes kerületeikben tapasztalt alacsony beoltottsági arány javítására.

A beszámolók szerint október elsejétől újra megnyithatnak a zenés szórakozóhelyek Brüsszelben. Noha a nyitás részleteinek kidolgozása még folyamatban van, illetve a vonatkozó rendelkezés hatálybalépését az aktuális járványhelyzettől tették függővé, a koncerthelyszíneket és a táncos szórakozóhelyeket várhatóan csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják majd. A helyszínek üzemeltetőinek szigorú biztonsági és higiéniai szabályoknak kell eleget tenniük, egyebek mellett megfelelő szellőzést kell biztosítaniuk a helyiségekben.

Beszámoltak arról is, hogy a jövő hét elejétől mindazoknak, akik fertőzött emberrel kerülhettek kapcsolatba, koronavírustesztet kell végezniük. A rendelkezés azokra is vonatkozik, aki már megkapták a vakcina mindkét adagját. A fertőzésveszély szempontjából magas kockázatúnak mások mellett a járványadatok alapján vörös besorolású országokból érkező utazók számítanak.

A belga közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés terjedése az elmúlt hét nap viszonylatában négyszázalékos növekedést mutat. Az elmúlt hétnapos periódusban 1967-re emelkedett az újonnan fertőzöttek átlagos napi száma. Naponta átlagosan több mint 57 embert szállítanak kórházba a koronavírus-fertőzés miatt, ami 5 százalékos csökkenést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Jelenleg 628 beteget ápolnak belga kórházakban, hat százalékkal többet, mint egy hete. Köztük 97-en részesülnek intenzív ellátásban, arányuk egy hét alatt 4 százalékkal emelkedett. A vírus okozta betegség szövődményeiben az előző időszakhoz képest 74 százalékkal többen, naponta átlagosan majdnem hatan haltak meg. A járvány megjelenése óta 25 348 halálesetet köthető az új típusú koronavírushoz és 1 millió 173 ezer 108-an fertőződtek meg Belgiumban.

*

A világon 214 574 138 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 213 853 041 fertőzöttet tartottak nyilván. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink