2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Több vakvezető kutya kellene

A látássérülteknek 1-3 évet kell várniuk egy vakvezető kutyára, több állat kiképezésére lenne szükség, írja a Világgazdaság.

„Lakosságarányos becslések alapján évi 250 vakvezető kutya szolgálatba állítására lenne szükség, ehelyett összesen jelenleg 200 ilyen állat van szolgálatban” – nyilatkozta a Világgazdaság megkeresésére a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola. Az intézményt azután keresték meg, hogy kiderült, a látássérülteknek 1-3 évet kell várniuk arra, hogy egy négylábú segítőtársat kapjanak.

Ennek kapcsán sajnos az iskola sem tudott biztatót mondani, szerintük összesen 20 ezer vak ember él hazánkban, de csupán 1 százalékuknak van vakvezető kutyája. Az intézmény várólistája pedig hosszúra nyúlik: jelen pillanatban 60-an várnak négylábú segítőtársra.

A várakozási idő túlságosan hosszú, mindenképpen több vakvezető kutyára van szükség Magyarországon, de a vak emberek ilyen állatokkal történő támogatása komplett szolgáltatást jelent. A komplex szolgáltatás bővítéséhez a képzőhelyek infrastrukturális és humán erőforrás fejlesztésre lenne szükség, amihez a jelenlegi forrásokat meg kellene többszörözni. Ugyanis a komplex szolgáltatási folyamatra (ami 10 évet vesz igénybe) jutó teljes közvetlen költség mintegy ötmillió forint. A nyugat-európai kalkulációk ennek a többszörösét említik.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink