2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Téli járványhullámra számít a német egészségügyi miniszter

Összefogásra, egymás védelmére és türelemre van szükség a következő hónapokban Németországban, mert ismét elindulhat a koronavírus-járvány téli hulláma, mondta a német egészségügyi miniszter Berlinben.

Karl Lauterbach a Süddeutsche Zeitung című lap gazdaságpolitikai fórumán kiemelte, hogy az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) elleni védekezés németországi mérlege kedvező, de ezt meg is kell őrizni, ezért "nem veszíthetjük el a türelmünket röviddel a cél előtt".

A miniszter, aki kutatóorvosként elismert járványügyi szakértő is, elmondta, hogy továbbra is kialakulnak új vírusmutációk, de "a fák nem nőnek az égig", nem valószínű, hogy az eddigieknél merőben különböző és sokkal veszélyesebb változat jön létre. A fertőzőképességet tekintve már meg is indult a "tetőzés", az új mutációk nem fertőznek lényegesen erősebben, mint a korábbiak, ami az oltási kampányok hatásával együtt azt jelenti, hogy "egyre kisebb a tér" a kórokozó előtt.

A folyamatok tartóssá válása kellő tudományos alapot teremthet ahhoz az állításhoz, hogy SARS-Cov-2 "kezelhető a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény keretein kívül", mint bármely más fertőző légúti betegség, vagyis nincs szükség különleges rendszabályokra, korlátozásokra. Azonban a tél még nehéz lehet, várhatóan elindul egy újabb járványhullám, ezért vigyázni kell egymásra és be kell tartani az alapvető fertőzésvédelmi szabályokat, különösen zárt térben és közösségben vagy tömegben, tette hozzá a miniszter, kiemelve, hogy főleg az év végi ünnepek idején lesz szükség óvatosságra és türelemre.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a járványügyi helyzet legfontosabb mutatói között számon tartott úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság egyelőre viszonylag alacsony, 186,9-en áll, szemben az egy héttel korábbi 199,2-vel és az egy hónappal korábbi 600 körüli értékekkel.

Az utóbbi 24 órában 38 090 ezer ember szervezetében mutatták ki a vírust, ez a szám emelkedett az egy héttel korábbi 33 090-hez képest. A SARS-Cov-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben regisztrált halálesetek száma 163-ra emelkedett az egy héttel korábbi 162-ről.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink