2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Németországban elindult a koronavírus-járvány újabb hulláma

A járvány újabb hulláma miatt vissza kell állítani a maszkviselési kötelezettséget a zárt, nyilvános helyeken, mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter.

Karl Lauterbach a járványügyi védekezés lehetőségeit és szabályait rögzítő új jogszabály végrehajtásáért felelős tartományi kormányokra utalva az ARD országos köztelevíziónak azt mondta, hogy a szövetségi kormány "nem akar pánikot kelteni vagy atyáskodni a tartományok felett", de valakinek ki kell mondania, hogy "jobb lenne" visszaállítani a beltéri maszkviselési kötelezettséget.

A miniszter – aki kutatóorvosként elismert járványügyi szakértő is  hangsúlyozta, hogy a szövetségi kormány nem tudja kényszeríteni a tartományokat a járványügyi szabályok szigorítására, de tudomásul kell venni, hogy az egyre emelkedő új járványhullám "nem hagy alább magától". Rámutatott, hogy számos térségben meredeken emelkedik a napi új regisztrált fertőződések száma és máris vannak kórházak, amelyek a teljesítőképességük határához érkezve igyekeznek ellátni a betegeket.

A szövetségi kormány felelősségi körére utalva hozzátette, hogy az ország jól felkészült az őszi és téli hullámra, hiszen van elég oltóanyag és gyógyszer, és fejlődött a járvány alakulásának követését szolgáló adatkezelési rendszer is. A sikeres védekezéshez viszont a tartományok közreműködése is szükséges  fejtette ki Lauterbach, hozzátéve: teljesen biztos abban, hogy a tartományi kormányok felelősségteljes módon alakítják a szabályokat.

Németország több tartományban nem is vonták vissza teljesen a maszkviselési szabályokat, így például a fővárosban, Berlinben az év eleje óta folyamatosan kötelező a maszkviselés a közösségi közlekedésben. A helyi kormány (szenátus) várhatóan a napokban az üzletekre is kiterjeszti az FFP-2 minősítésű maszk viseléséről szóló szabályt.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint az utóbbi napokban ismét megfordult a trend, a nyári fertőzéshullám levonulása után új hullám bontakozik ki. Ezt mutatja az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság  az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma  amely az intézet csütörtöki kimutatása szerint 793,8-ra emelkedett az egy héttel korábbi 462,4-ről.

Az utóbbi 24 órában 145 213 ezer ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), szemben az előző heti 132 494-gyel. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben regisztrált halálesetek száma 176-ra emelkedett az egy héttel korábbi 87-ről.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink