2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Sztrájkolnak a francia traumatológiák

A hvg.hu szerint létszámhiány van a francia kórházakban, ezért a sztrájkolók egyik fő követelése az, hogy vegyenek fel új munkatársakat, illetve hogy a szerződéses alkalmazottakat véglegesítsék. Ezzel szembemennek Macron elnök reformjaival, a sztrájk ezért az új közszolgálati törvény ellen is irányul.

Két nyugdíjba ment közszolgálati dolgozó helyett csak egyet lehet felvenni – ez volt a Sarkozy-törvény lényege. A közszolgálat finanszírozása ugyanis már régi problémája Franciaországnak, de igazán súlyossá a nagy pénzügyi válság idején vált. Macron elnök hozzálátott a deficit csökkentéséhez. Erre megjelentek az utcákon a sárgamellényesek, akik minden hétvégén tüntetnek életszínvonal-emelést sürgetve.

20 év alatt 100 ezer kórházi ágyat szüntettek meg.
Erről nyilatkozott a közszolgálati rádiónak a CGT szakszervezet egészségügyi embere. A leépítés nem épp új keletű, de a problémák egyre nagyobbak. Ezért az egészségügyi dolgozók sztrájkjának egyik fő követelése az, hogy minden betegnek jusson ágy.

Azonnali 300 eurós béremelést követelnek. A létszámhiány orvoslása és az ágyszám növelése mellett ez a fő követelése a sztrájkolóknak. Csakhogy ez végképp betenne Franciaország költségvetési hiányának. Macron elnök már kénytelen volt engedményeket tenni a sárgamellényeseknek: például visszavonta a jövedéki adó emelését, mely növelte volna az államkincstár bevételeit. Időközben leégett a Notre-Dame, és ez új, nem várt kiadásokat jelent. Ráadásul májusban EP-választások jönnek.

A szakszervezetek országos sztrájkfelhívása korlátlan idejű munkabeszüntetést hirdet, melyet 25 csomóponti kórház traumatológiája közül 20 követ. Közben azért fogadják a pácienseket, akik türelmesen várakoznak.

A teljes cikk

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink