2021. október. 27., szerda - Szabina.

A fertőzöttek száma 117,1 millió, a halálos áldozatoké 2,6 millió

Szomszédainknál is megjelent a brazil vírusmutáció

Ausztriában és Romániában is megjelent a koronavírus brazil mutációja. Olaszországban a halálos áldozatok száma túllépte a százezret.
Nemzetközi kitekintés.

Romániában is megjelent a koronavírus brazil mutációja, jelentette be hétfőn a közegészségügyi intézet (INSP), néhány nappal azután, hogy egy egészségügyi szolgáltató kimutatta a dél-afrikai vírusvariánst is két romániai páciensnél. Az INSP-t a fővárosi Matei Bals járványtani kórház értesítette arról, hogy két, koronavírusos tüneteket produkáló, más betegségekben is szenvedő bukaresti páciensnél mutatta ki a SarsCov2 vírus P.1.-es brazil mutációját. Egyikük egy 38 éves férfi, aki nem járt külföldön, és akiről nem tudni, hol fertőződött meg, a másik egy 57 éves férfi, akinek másik két kollégája is fertőzött volt, így feltételezhető, hogy tőlük kapta el a betegséget. A járványügyi vizsgálat még folyamatban van.

Romániában az új, a korábbinál fertőzőbb vírusmutációk közösségi terjedésének tulajdonítják, hogy az utóbbi hetekben ismét erőre kapott a járvány. A szakemberek egybehangzóan azt valószínűsítik, hogy a brit vírusvariáns már az egész országban közösségi szinten terjed, és meghatározóvá vált Románia nagyvárosaiban. Erről azonban nem rendelkeznek pontos adatokkal, mert csak néhány laboratóriumban, szúrópróbaszerűen végeznek úgynevezett szekvenciális tesztelést, amely alkalmas az új változatok kimutatására.

A B.1.1.7-es brit vírusvariánst eddig 272 páciensnél azonosították Romániában. Legutóbb 72 esetben mutatta ki 93 véletlenszerűen kiválasztott koronavírus-teszt alaposabb elemzése után a MedLife magánklinika-hálózat, ami több mint 77 százalékos találati arányt jelent.

*

Ausztriában, Salzburg városban hétfőn azonosították az első brazil vírusmutánst, értesült a Der Standard című osztrák napilap. A gyanú már a férfi két héttel ezelőtti pozitív koronavírustesztjénél felmerült, ezért tovább vizsgálták a levett mintát, és hétfőn beigazolódott, hogy ő az első osztrák, aki a brazil vírusváltozattal fertőződött meg. Hogy hol kaphatta el a betegséget, nem derült ki, a férfi nem járt külföldön, és nem találkozott olyanokkal sem, akik szabadságról visszatérve esetleg átadhatták volna neki ezt a mutánst. A fertőzött férfi elkülönítését meghosszabbították, és mindenkinek, akivel találkozott, házi karantént rendeltek el. További esetekről nem tudnak a hatóságok.

"A brazil mutánssal fertőzöttek esetén fennáll a lehetősége az újbóli fertőzésnek, és még az sem egyértelmű, mennyire hatékonyak a különböző oltóanyagok a koronavírus ezen variánsával szemben" - nyilatkozott az esettel összefüggésben Hans Georg Mustafa, a salzburgi Medilab laboratórium vezetője.

Salzburg városa bejelentette továbbá, hogy a korábbi 10 napról 14-re emeli a hatóságilag elrendelt kötelező karantén idejét. "Ugyan a brazil mutánssal fertőzött személyt sikerült maradéktalanul izolálnunk, a brit mutáns meghatározó jelenléte, mely már az összes fertőzés több mint 80 százalékát teszi ki, aggodalomra ad okot" - indokolta a döntést Petra Juhász, a tartományi közegészségügyi hatóság igazgatója. Eközben Tirolban tovább csökkent a dél-afrikai vírusmutáns aránya az aktív fertőzöttek körében. Míg két héttel ezelőtt több mint 200 ilyen esetet tartottak számon, hétfőn már csak 64-et regisztráltak az összesen 1382 koronavírusos megbetegedés közül.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1910 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 476 980 pozitív esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1522, az intenzív kezelésre szorulók 331-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8732-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 445 032.

*

Túllépte a százezret, már 100 103 a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint, pontosan egy évvel azután, hogy a járvány első európai gócpontjának számító Lombardia tartományt először lezárták. A járvány első - tavaly március 8-i - zárlatának évfordulóján Mario Draghi miniszterelnök köszönetet mondott minden olasznak az utóbbi egy évben vállalt áldozatért, az egészségügyi dolgozóknak éppúgy, mint a távtanulásra kényszerült diákoknak. Emlékeztetett, hogy tavaly március 10-én az egész országot több mint két hónapra lezárták. "Azóta minden huszadik olasz megbetegedett, és sosem gondoltuk volna, hogy egy év elteltével még mindig zárlat alatt leszünk".

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet ismét rosszabbodik, ezért "minden olaszra szükség van a betegség elleni küzdelemben". Bejelentette, hogy kormánya az oltások felgyorsításán dolgozik, ami az egyetlen kiutat jelenti. Mario Draghi megjegyezte, minden emberélet ugyanolyan fontos, ezért senkit nem fognak hátrahagyni, az oltásban elsőként a "törékenyebb" kategóriák részesülnek.

Már az előzetes számításokból tudni lehetett, hogy Olaszországban a halottak száma hétfőn lépi túl a százezres küszöböt. A sajtó készült is erre, az elhunytakra emlékezve: a televíziók és a nyomtatott sajtó az áldozatok nevét, életét, betegségük napjait idézte fel. Az egy éve tartó járvány első hullámában, tavaly február vége és június között több mint 33 ezren haltak meg. Az immár több mint százezer halott 66,5 százalékának három vagy ennél is több betegsége volt. Az áldozatok 31,2 százaléka Lombardiában hunyt el. Életkoruk átlaga továbbra is 82 év.

Hétfőn este rendkívüli kormányülés zajlott az esetleges újabb országos zárlatról a vírusmutációk terjedése miatt. Az utóbbi egy hétben huszonkét százalékkal megemelkedett az azonosított betegek száma, emiatt kórházak és intenzív osztályok vezető orvosai "a harmadik hullám tetőzéséről" beszéltek. Húsz tartományból tizenhatban a járvány "rohanó sebességre" kapcsolt a szakértők szerint.

Az egészségügyi tárca hétfőn közölte, hogy az AstraZeneca vakcinájának használatát 65 év felett is engedélyezi. Az oltóanyagot ez idáig csak az ennél fiatalabbaknak adták be. Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette, hogy áprilisban mintegy 50 millió adag vakcina érkezését várják, ami elindíthatja a nyár végéig eltartó tömeges oltást.

Eddig 5,4 millióan kaptak oltást, ebből 1,6 millióan már második adagot is.

*

A világon 117 148 365 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 600 073, a gyógyultaké 66 359 050 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!