2021. szeptember. 26., vasárnap - Jusztina.

Szlovákiában és Lengyelországban is emelkedett a fertőzések száma

Szlovákiában hétfőn újabb 19 embernél mutatták ki a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 204-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden. Csehországban meghalt egy 45 éves beteg.

A hétfőn diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában magasabb volt, mint vasárnap (7 eset), ugyanakkor kevesebb mint fele a szombaton regisztrált 41 új betegnek. Igor Matovic, a szombaton beiktatott új szlovák kormányfő a járvány terjedése miatt kedden újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be, köztük azt, hogy kényszerhelyzetet hirdet a kormány a szociális intézményekben, köztük a nyugdíjasotthonokban is. Keddtől az utcán mindenkinek kötelezően maszkot kell viselnie. Ezenfelül vasárnaponként még az eddig szinte egyedüliként nyitva tartó élelmiszerüzletek, drogériák, trafikok és állateledel-kereskedések is bezárnak. A 65 évesnél idősebbek számára külön vásárlási időszakokat határoztak meg, reggel 9-től déli 12 óráig.

Csehországban egy 45 éves rákbeteg férfi a járvány második áldozata, közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter kedden Prágában. Ebben az országban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Kedd reggelre a fertőzések száma 1289-re emelkedett, közülük ketten meghaltak, nyolcan pedig meggyógyultak. A laboratóriumokban 19 624 embert vizsgáltak meg.

Prágában kedden délelőtt összeült a cseh parlament alsóháza (képviselőház), hogy megvitassa a kormány által elfogadott, koronavírussal kapcsolatos rendkívüli szociális és gazdasági intézkedéseket. A hatályos szabályok szerint szükségállapot idején a parlament csak a kormány előterjesztéseiről tárgyalhat.

Lengyelországban kedd délutánig 774 Covid-19-fertőzést regisztráltak, az utóbbi időben naponta mintegy százzal  nőtt az ismert betegek száma. A járvány kitörése óta közel 23 ezer vírustesztet végeztek. A lengyel média a járvány kapcsán a társadalmi szolidaritás számos megnyilvánulásáról számolt be, köztük az idős emberek élelmiszer-ellátását segítő civil kezdeményezésekről. Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint az egyik ilyen, interneten szerveződő, #MealsOnCall nevű kezdeményezés keretében a Covid-19 fertőzéssel küzdő egészségügyi dolgozókat támogatják, az utóbbi öt nap alatt 12 000 ingyenes ételadagot szállítottak munkahelyeikre.

A járvány lassítása érdekében tovább korlátozta a mozgásszabadságot a lengyel kormány, a munkahelyre utazás, a bevásárlás és hasonló nélkülözhetetlen feladatok kivételével kijárási tilalom lép érvénybe, közölte Mateusz Morawiecki kormányfő keddi sajtóértekezletén. A szerdán életbe lépő, április 11-ig érvényes intézkedések  értelmében  az utcán egyszerre csak  két személy sétálhat, bár közvetlen családtagok esetében többen is. A kijárási korlátozás a munkába és bevásárolni  indulókon kívül nem vonatkozik a Covid-16 elleni harcot támogató önkéntesekre, idősebb emberek számára bevásárlókra sem. Korlátozzák a  tömegközlekedés igénybe vételét is: buszon, villamoson csak ülőhelyeket szabad elfoglalni, minden második ülőhely üres kell, hogy maradjon. A járókelőknek, sorban állóknak be kell tartaniuk a másfél méteres távolságot.

Az egyházi szertartásokon legfeljebb öten vehetnek részt. A rendelkezések betartását a rendőrség fogja ellenőrizni, segít benne a katonaság is. A szabályok megsértéséért 5 ezer zlotyig (380 ezer forint) terjedő pénzbírság szabható ki.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!