2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Operatív törzs: már kilencen meghaltak Magyarországon

A kilencedik elhunyt egy fiatal nő. Az egészségügyi személyzet védelme, és a járvány lassítása áll az intézkedések fókuszában – hangzott el a többi között az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Egyre többen szegik meg a hatósági házi karantén szabályait a jelenleg 4207, otthonában zár alá vett személy közül – számolt be Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleiti vezetője mai, online sajtótájékoztatóján. A több mint 28 ezer ellenőrzésből az elmúlt 24 órában végeztek el 3689-et. Szabálytalanságot 177 esetben állapítottak meg, 24 főre helyszíni bírságot szabtak ki, szabálysértési feljelentést 130 polgártársunk ellen tettek. Az ezredes arra figyelmeztetett, hogy azok, akik fertőzést kaphattak, de nem igazolt náluk a betegség, tünetek nélkül is hordozók lehetnek, másokat megfertőzhetnek, ami halálos következményekkel járhat!

Az ellátó személyzet és a páciensek védelmében alakítják ki a következő egy hétben a járásokban és kerületekben azokat az ellátási pontokat, amelyek az alapellátás szintjén teljesen elkülönített betegutakat biztosítanak a felsőlégúti tünetekkel küszködőknek, és a más betegségek szimptómáit mutatóknak – mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Az intézkedés célja elsősorban az orvos-beteg találkozások számának minimalizálása volt – tette hozzá.

Bárki megfertőződhet, a vírus bárhol jelen lehet, és nyilvánvalóan jóval magasabb a fertőzöttek száma, mint a megbetegedés tüneteit mutató betegeké – figyelmeztettet a tisztifőorvos. Beszámolt arról, hogy jelenleg 187 beazonosított fertőzöttet és kilenc fő, igazoltan koronavírus-pozitív elhunytat tartanak nyilván. A legutóbb életét vesztett nőbeteg fiatalabb volt ugyan a korábbi, elveszített pácienseknél, de szív- érrendszeri és anyagcsere-betegségei miatt ő is a magas kockázatú csoportba tartozott.

Az eddigi adatok és tapasztalatok alapján a várandósság nem tekinthető magasabb kockázatnak a koronavírus-fertőzés kapcsán, ugyanakkor Müller Cecília összefoglalójában kiemelte, a terhesség megváltoztatja az immunrendszer működését, a szervezet így fogékonyabb lehet a fertőzések iránt. Azt javasolta, hogy a kismamák lehetőleg online, vagy telefonon tartsák a kapcsolatot az orvosukkal és a védőnővel. A megszokottnál kétszer gyakrabban ajánlotta számukra is a helyes kézmosást, a kisgyermekeseknek pedig azt, hogy naponta mossák le a játékokat fertőtlenítő, klóros oldattal.

A laborvizsgálatok szükségességéről az egészségügyi ellátó dönt, a beteg állapotának és előzményeinek ismeretében – válaszolta kérdésre a tisztifőorvos. Amennyiben a háziorvos, az infektológus és a mentőszolgálat szakemberének közös álláspontja az, hogy mintát kell venni a betegtől, akkor ez abban az esetben is megtörténik, ha az érintett személynek nincsenek tünetei, de gyanúsnak minősül. Ilyenkor a páciens kontaktvizsgálatát is megkezdik a járványügyi szakemberek, felderítik a kapcsolatait, és náluk is elvégzik a laboratóriumi vizsgálatot.

Az emberi erőforrások minisztere felfüggesztette a kórboncolást az egészségügyi személyzet védelmében – folytatta a válaszok sorát a tisztifőorvos. Amennyiben az ellátó ismeri a halál okát, felesleges boncolást végezni, ám nagyon ritkán előfordulhat, hogy ez szükségessé válik. Ha nem derül ki biztosan az elhunytról, de felmerül annak gyanúja, hogy SARS-CoV-2 pozitív lehetett, a környezetének védelme érdekében a halál beálltát követő néhány órán belül ugyanolyan módszerrel tesztelhető, mint az élők.

Folyamatos az utánpótlás a fogyóeszközökből – válaszolta ugyancsak újságírói kérdésre Lakatos Tibor. A legutóbb befutó szállítmányokból elsőként az intenzív osztályokra juttatnak el felszereléseket, amelyek speciális védelmet biztosítanak a betegágy mellett gyógyítóknak, majd minden egészségügyi dolgozó kapni fog a védőeszközökből. A második körben azok jutnak védőfelszereléshez, akik a hatósági feladatokban vesznek részt, így a házi karantén betartását, vagy a határátkelők ellenőrzését végzik.

Hétről hétre, a járvány előrehaladásának ütemében, szükség szerint jelölik ki az újabb járványkórházakat, az intézkedés nyomán mintegy háromszorosára növelik az intenzív ellátási kapacitásokat – közölte kérdésre Müller Cecília. Lakatos Tibor kiegészítésként elmondta, a jelenlegi betegszámok ismeretében egyelőre elegendő kijelölt karantén helyszín áll rendelkezésre.

Számos felmérés, becslés, modellszámítás jelenik meg a szakirodalomban és a közvélemény szintjén egyaránt arról, hogy mikor érhet véget a járvány – fejtette ki kérdésre Müller Cecília, aki azonban nem bocsátkozott találgatásokba, inkább úgy fogalmazott, „ez egyelőre nem mondható meg”. Hozzátette viszont, hogy a folyamatban lévő intézkedések, a meghozott rendelkezések azt szolgálják, hogy lassítsák a járvány terjedését annak érdekében, hogy egyszerre minél kevesebb legyen a súlyos megbetegedés.

A Szent László kórházba visznek egy idős férfit védőöltözetbe öltözött mentők a VI. kerületi Eötvös utcából 2020. március 24-én. Budapesten a Szent László kórházban ápolják koronavírussal fertőzött betegeket. MTI/Mihádák Zoltán
A Szent László kórházba visznek egy idős férfit védőöltözetbe öltözött mentők a VI. kerületi Eötvös utcából 2020. március 24-én. Budapesten a Szent László kórházban ápolják koronavírussal fertőzött betegeket. MTI/Mihádák Zoltán

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés