2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Százhúsz éves fennállását ünnepli az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet folyamatosan építkezik, azzal a töretlen hittel és elköteleződéssel, amelyet elődeitől kapott örökül, fogalmazott Bogos Krisztina főigazgató a Korányi-intézet 120 éves fennállását ünneplő tudományos szimpóziumon pénteken, a Magyar Tudományos Akadémián.

A főigazgató felolvasta Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter levelét, aki úgy fogalmazott, hogy az intézet nemzetközi szinten is páratlan történetre tekint vissza. Felidézte, hogy a kórház elődje a tuberkulózisos betegek ellátására alakult, hiszen a betegség az egész országot sújtó közegészségügyi problémává vált, és először Korányi Frigyes emelte ki a tbc elleni küzdelem fontosságát.

Korányi Frigyes a század végére már ismerte a betegséget, felismerte a szervezett védelem fontoságát, és 1898. május 3-án megalakult a "Budapesti Szegénysorsú Tüdőbetegek Szanatórium-Egyesülete", amely alapításától kedve a tbc elleni küzdelem élharcosává vált. A kórház alapkövét 1900 novemberében helyezték el, és kevesebb mint egy évvel később, 1901. november 3-án már betegeket fogadott az intézet, idézte fel a miniszter. Kiemelte: az intézetben akkora tapasztalat és tudás halmozódott fel, ami abban a korban az egész világon ritkaságszámba ment. A tudás mellett pedig ezeket az orvosokat a szeretetből táplálkozó keresztényi hagyományaink, szokásaink, az emberi élet feltétlen tisztelete, embertársaink megsegítésének parancsa is hajtotta, tette hozzá. A magyar tüdőgyógyászat központja ezen falak között született meg, hangoztatta a miniszter, de a Korányi-intézet mindig is több volt egy jól felszerelt kórháznál, központja és koordinátora lett a magyar tüdőgyógyászatnak, az intézményi hálózat az egész országot lefedi, így biztosítva minden magyar ember számára, hogy lakóhelyétől függetlenül megkapja a számára szükséges legjobb kezelést.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a századfordulón az intézet közegészségügyi jelentőségén túl egyfajta menedéket is jelentett a tbc-s betegeknek. A nemzetközi színvonalon is elsők között szereplő, a nemzetközi szakmai tapasztalatcserében részt vevő intézetről beszélünk, és a Korányit időtállóvá teszi az elmúlt évszázad munkája, hangoztatta. Horváth Ildikó kiemelte: az intézet menedéket jelentett a koronavírus-járványban is, először akkor, amikor 2020 tavaszán a Pesti úti idősotthonból több száz ellátottról kellett rövid időn belül gondoskodni. Az egészségügyi vezetés mindenkor támogatni fogja a magas színvonalú szakmai munkát és a felelős hozzáállást, hangsúlyozta. 

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár beszédet mond az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet fennállásának 120. évfordulója alkalmából rendezett szimpóziumon a Magyar Tudományos Akadémián 2021. október 22-én (MTI/Bruzák Noémi)
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár beszédet mond az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet fennállásának 120. évfordulója alkalmából rendezett szimpóziumon a Magyar Tudományos Akadémián 2021. október 22-én (MTI/Bruzák Noémi)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink