2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Romániában érvénybe lépett az oltásért szabadnapot biztosító törvény

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

A szabadnapot az oltási igazolásra alapozva lehet igényelni, a vakcina valamennyi dózisának beadatásakor. A munkavállalók - az állami és versenyszférában egyaránt - egy-egy fizetett szabadnapra jogosultak a rendes éves pihenőszabadságon felül. A diákok, egyetemi hallgatók egy-egy nap felmentést kapnak az óralátogatás, a katonák pedig a szolgálatteljesítés alól. A kiskorú diák (vagy a 26 év alatti fogyatékkal élő fiatal) beoltásakor a szülők egyike vagy a gyám (gondozó) is fizetett szabadnapra jogosult.

A törvénnyel a Romániában lelassult oltáskampánynak akarnak lendületet adni. A 19,3 milliós országban eddig mindössze 4,9 millió ember - a beoltható lakosság 29 százaléka - kapott legalább egy adag vakcinát. Ezzel az átoltottsági aránnyal Románia csak Bulgáriát előzi meg az Európai Unióban.

A kormány az oltási szabadnapok mellett más ösztönzők bevezetését is mérlegeli. Dan Barna miniszterelnök-helyettes pénteken elmondta: pozitív ösztönzésről is tárgyaltak a koalícióban, de arról is, hogy bizonyos nem alapvető szolgáltatásokat kössenek a védettségi igazolvány felmutatásához. Egyelőre javaslatként fogalmazódott meg, hogy az oltásra jelentkező falusiak kapjanak olyan sorsjegyet, amellyel mezőgazdasági gépeket lehet nyerni. Az is felmerült azonban, kössék oltottsági igazolvány felmutatásához a plázák hétvégi látogatását. "Ha nem sikerül növelni az oltottsági arányt, mindannyian bajba kerülhetünk" - magyarázta Dan Barna, aki miniszterelnök-helyetteskét az egészségügyi tárcát is felügyeli.

Romániában a múlt héttől ismét növekedni kezdett a napi új fertőzések száma. Ez a szám ezen a héten szerdán és pénteken is meghaladta a százat. A járvány kezdete óta 1 082 057 személynél mutatták ki a vírust, közülük 34 266-an meghaltak a fertőzés következtében.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink