hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

 

Delta variáns: rövidebb lappangási idő, magasabb vírusszám

A deltával fertőzöttek vírusmennyisége akár 1260-szor nagyobb volt, mint az eredeti variánssal fertőzött embereké, írja a Nature nyomán a Telex.

Egy kínai tanulmány szerint a delta variánssal fertőzötteknél nagyjából ezerszeres a vírusmennyiség az eredetileg ismert koronavírus-változathoz képest, számol be róla a Nature.

Mint a kutatás írja, ez azt jelenti, hogy a delta variánssal fertőzött betegek sokkal több vírust termelnek, mint azok, akiket a SARS-CoV-2 eredeti verziója fertőzött meg. Emiatt pedig az elterjedése is könnyebb.

A jelenlegi becslések szerint a delta variáns több mint kétszer olyan fertőző lehet, mint az eredeti törzs. Csing Lu epidemiológus, a kínai Kanton betegségmegelőzési és járványvédelmi központjának dolgozója, illetve kollégái 62 embert követtek, olyanokat, akik Kínában elsőként kapták el a delta variánst. Mindennap tesztelték a résztvevők testében lévő vírusrészecskék sűrűségének mértékét, majd ezt összehasonlították olyan emberek eredményeivel, akiket az eredeti koronatörzs fertőzött meg.

A deltával fertőzöttek vírusmennyisége akár 1260-szor nagyobb volt, mint az eredeti variánssal fertőzött embereké. A kutatók eredményei alapján ráadásul az eredeti törzzsel szemben a delta variáns hat helyett négy napig lappangott, ami arra utal, hogy a delta gyorsabban replikálódik. Így a fertőződés után egy fertőzött hamarabb tud továbbfertőzni másokat, amennyiben kontaktszemély lesz, írja a Telex.

(forrás: Telex)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink