2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Róma utcáin ismét kötelező a maszk használata

Az olasz fővárosban újból kötelező az orrot és szájat elfedő maszk használata szombattól egészen újévig, jelentette be az intézkedést Roberto Gualtieri római főpolgármester. Nemzetközi kitekintés.

A római főpolgármester közlése szerint a kötelező maszkviselés mindenekelőtt a római belvárosra vonatkozik, ahol a vásárlóutcák és a turisztikai látványosságok zöme található.  A szigorítás a városközpont mellett több peremkerületre is érvényes. Mivel azonban nehéz követni, melyik kerületben vagy utcán kötelező a maszk, a rómaiak között az az általános vélemény uralkodik, hogy jobb mindenhol viselni.

A maszkviselési kötelezettség szombattól egyelőre december 31-ig érvényes, de Roberto Gualtieri megemlítette, hogy ez a szigor akár tovább is tarthat, a maszkviselési kötelezettség hosszabbítható. A szabályok betartását a hatóságok ellenőrzik, a rendelkezést megszegőket 400-tól 1000 euróig terjedő bírsággal büntetik. A maszk használata kötelező az összes piacon, szabadtéri rendezvényen és minden más tömegeseményen.

A szabadtéri maszkhasználatot júniusban törölték el Rómában. Belső téren 2020 februárja óta kötelező a maszk viselése, ezt azóta soha nem függesztették fel. Lazio tartomány - amelynek Róma a székhelye - több városában, köztük a repülőteréről ismert Fiumicinóban, vagy Albanóban és Frascatiban szintén ismét kötelező a szabadtéri maszkviselés. Ugyanezt a korlátozást vezették be jó néhány olasz nagyvárosban, így például Torinóban, Milánóban, vagy Nápolyban, és csütörtöktől Szicília egész területén, valamint Friuli-Venezia Giulia tartományban. Az északolasz Trentino-Alto Adigéban hétfőtől lesznek kötelezőek ugyanezek a korlátozások. 

A polgármesterek azt szorgalmazzák, hogy a római kormány december 6-tól országosan rendelje el a kötelező maszkviseletet az akkor életbe lépő - és az oltás nélkülieket korlátozó - szigorításokkal egy időben.

*

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből Németországban, jelentette be Angela Merkel ügyvezető kancellár csütörtökön Berlinben. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán hozott döntés szerint valamennyi tartományban bevezetik, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással nem rendelkezők kizárólag az alapellátást biztosító boltokba léphetnek be.

A vírus terjedésének lassításához egy sor további korlátozást is bevezetnek, mert a Covid-19 miatt kórházba kerülők nagy száma miatt veszélybe került az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége. Ebben a helyzetben közös erőfeszítéssel, a "nemzeti szolidaritás" eszközével minél gyorsabban meg kell törni a járvány eddigi legerősebb, negyedik hullámát, emelte ki Angela Merkel.

Ismertette, hogy előmozdítják az általános oltási kötelezettség ügyét is. Felkérik a Német Etikai Tanácsot (Deutscher Ethikrat), hogy az év végéig dolgozzon ki állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az ügyet a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kötelezettséget februártól vezethetik be. Az új szabályok közé tartozik, hogy az oltatlanokat a kulturális és más szabadidős intézményekből is kitiltják. Így nem járhatnak például moziba vagy uszodába. A tartományok választhatják azt is, hogy az oltással rendelkezőket és a fertőzésen igazoltan átesett embereket is csak friss negatív vírusteszt lelettel engedhetik be. Az oltatlanok elszigetelését szolgálja az a szabály is, hogy egy-egy háztartás tagjai legfeljebb egy további háztartás maximum két tagjával tölthetik együtt az időt, ha van a csoportban oltatlan.

Mindenkire vonatkozó korlátozás egyebek mellett, hogy szilveszterkor és újévkor tilos a gyülekezés és a tűzijátékok használata. Korlátozzák a tömegrendezvényeket is, zárt térben a helyiség befogadóképességének legfeljebb 50 százalékát lehet kihasználni és maximum ötezer embert lehet beengedni. A szabad ég alatt tartott rendezvényeken legfeljebb 15 ezer ember vehet részt. Az oltatlanokat a tömegrendezvényekről is kitiltják.

Az ügyvezető - valamint a várhatóan december 8-án hivatalba lépő új - kormány és a 16 tartomány vezetőinek tanácskozásán összeállított katalógus a minimálisan kötelező szabályokat tartalmazza. Szigorúbb előírásokat minden tartomány bevezethet.

A negyedik hullám megtörését szolgáló erőfeszítések másik fő iránya az oltási kampány felgyorsítása. A tervek szerint az eddigi 124,4 millió adag után karácsonyig további 30 millió adag oltást adnak be. A törvényi szabályozás átalakításával lehetővé teszik, hogy gyógyszerészek és fogorvosok is beadhassák a Covid-19-től védő oltást.

Az első háromnál nagyságrendekkel erősebb negyedik hullám az utóbbi napokban enyhült. Az adatok arra utalnak, hogy megkezdődhetett a tetőzés. Ezt jelzi, hogy a legfontosabb mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - az egy hét alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma - a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint harmadik napja csökken, 439,2-en áll. A csúcs 452,4 volt, hétfőn regisztrálták. A negyedik hullám erejét jelzi, hogy a mutató értéke az első három hullám idején egyszer sem haladta meg a 200-at.

A járvány miatt a kórházakra nehezedő teher továbbra is gyorsan növekszik. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, szerdai adatai szerint 4690 embert ápolnak a Covid-19 miatt a németországi intenzív osztályokon. Ez ugyan bő ezerrel elmarad a járvány második hullámának legnehezebb szakaszában, tavaly karácsonykor mért 5762-es csúcstól, de 690-nel több az egy héttel korábbi 4070-nél. A kimutatás szerint országszerte 22 219 intenzív ágyat üzemeltetnek, és ezek csupán nagyjából 10 százaléka, 2301 ágy szabad.

*

A világon 264 202 450 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 234 183 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 263 500 930 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 224 178 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink