2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Posztumusz díjjal tisztelgett Henrietta Lacks előtt a WHO

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) posztumusz díjjal tisztelgett a 70 éve elhunyt Henrietta Lacks, a modern orvostudomány "anyja" előtt Genfben.

Kapcsolódó cikkek

Az afroamerikai származású nő sejtjeit felhasználva fejlesztették ki a gyermekbénulás elleni oltást, a géntérképezés és a mesterséges megtermékenyítés módszerét – írja a BBC News.

Henrietta Lacks (1920-1951) Forrás: WikipediaAz ötgyermekes Henrietta Lacks 1951-ben 31 évesen halt meg méhnyakrák következtében, sejtjeiből az orvosok családja tudta nélkül gyűjtöttek mintákat diagnosztikai céllal. Ezek voltak a világon az első emberi sejtek, amelyeket sikerült laboratóriumi körülmények között, az emberi testen kívül életben tartani és szaporítani. Az úgynevezett HeLa sejtek segítségével elért jelentős orvostudományi áttörések miatt nevezik Henrietta Lacksot a modern orvostudomány anyjának.

A hozzátartozók soha nem tudtak a HeLa-sejtekkel kapcsolatos kutatásokról. Nem tájékoztatták őket arról, hogy az 1970-es években kutatásokat végeztek az asszony gyermekeivel kapcsolatban is, és arról sem, amikor az 1980-as években közzétették a Lacks család egészségi állapotáról összegyűjtött adatokat.

Helytelen volt, ami Henriettával történt. Kizsákmányolták. Egyike azoknak a színesbőrű nőknek, akiknek a testét kihasználta a tudomány  mondta az ünnepélyes díjátadáson Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, hozzátéve: Henrietta Lacks "teljes bizalommal fordult az egészségügyi rendszer felé, hogy kezelést kapjon. A rendszer azonban tudta és beleegyezése nélkül elvett tőle valamit.

Az elismerést Lacks 87 éves fia, Lawrence vette át. Anyját rendkívüli nőnek nevezte, aki halála után is tovább segíti a világot.

A HeLa sejteket a Henrietta Lacksszal végző méhnyakrák elleni vakcina kifejlesztésére is felhasználták. Henrietta a szegregált baltimore-i kórházban halt meg, jelöletlen sírba temették.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink