2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Polarizálja a társadalmat a kötelező oltás bevezetése

A viselkedéskutatók nem biztosak abban, hogy az oltások kötelezővé tételével a kívént eredményt érik el az érintett országok, írja az Infostart.

A viszonylag magasan átoltott nyugat-európai államokban a kötelező oltás vagy az oltási igazolványhoz kötött szolgáltatások adják azt a két eszközt, amellyel a vakcinát még nem kapott rétegeket igyekeznek rávenni arra, hogy oltassák be magukat.

A viselkedéskutatók ugyanakkor óvatosságra intenek az ilyen intézkedések lehetséges hatásait illetően.

Ha túl szigorúvá tesszük ezeket a szabályokat, akkor az igazi oltásellenesek, akik kisebbségben vannak, még ellenállóbbak lesznek. Ez hosszú távon veszélyt jelent, mert megosztja a társadalmat és más témákban is komolyabb véleménykülönbségekhez és polarizációhoz vezethet – idézi az Infostart Julia van Weert, az Amszterdami Egyetem társadalom- és viselkedéstudományi karának professzora nyilatkozatát az Euronewstól.

A közeljövőben életbe lépő francia változtatások, amelyekkel Emmanuel Macron deklaráltan az oltást nem kérők életét akarja megnehezíteni, annak ellenére tömegeket vittek az utcára, hogy az országban egyébként a felnőttek 91 százaléka van beoltva. Több mint százezer ember vonult az utcára: szakértők szerint Macron szóhasználata rosszul sült el.

Martyn Pickersgill professzor, az Edinburgh-i Egyetem tudomány- és orvostudomány-szociológia tanszékvezetője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Macron megjegyzése kockázattal jár. Meglátása szerint ahhoz vezethet, hogy a bizalmatlanság és a közegészségügyi intézkedésekkel szembeni ellenérzés újra megerősödik ahelyett, hogy az embereket a védőoltások felvételére motiválná.

Macron azonban állíthatja, hogy a francia kormány stratégiája eddig sikeres volt. Azzal ösztönözte az embereket az oltásra, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé tette az oltást és bevezette az oltási igazolványt, amivel sikerült megelőzni a fertőzések számának megugrását.

Az oltási igazolványok világszerte széles körben sikeresnek bizonyultak abban, hogy többen kérjék a vakcinát. Egy Dániában, Izraelben, Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Svájcban végzett tanulmány szerint a bevezetés előtt 20 nappal a felvett oltások száma megnőtt, a hatás a bevezetést követő 40 napig tartott.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink