2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A 3. oltás beadatására buzdítanak az EU egészségügyi miniszterei

Az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon a koronavírus elleni emlékeztető oltás felvételére szólították fel a lakosságot, tájékoztatott közleményben az EU Tanácsa az értekezlet után.

A beszámoló szerint a miniszterek támogatták azt is, hogy a tagállamokban összehangolják az uniós védettségi igazolványok érvényességét. Úgy vélték, hogy erről még ebben a hónapban döntés születhet, a tanúsítványok érvényességének harmonizálása ugyanis megkönnyíti a határátlépést és az unión belüli mozgást.

A miniszterek emellett az új vírusvariáns, az omikron beazonosítására alkalmas tudományos elemzések bővítésére, az omikronhoz köthető emberi érintkezések nyomon követésére és a járvány megfékezését célzó intézkedések betartására szólítottak fel a közelgő ünnepek idején is.

Megállapítva, hogy a közös uniós oltóanyag-beszerzés sikeresnek bizonyult, a miniszterek támogatták a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló gyógyszerek közös beszerzését is. Az egészségügyi miniszteri tanács támogatta azt a szabályozást is, amely egészségügyi veszélyhelyzet esetén biztosítja a gyógyszerek, az oltóanyagok és egyéb orvosi eszközök előállításának és forgalmazásának felgyorsítását, valamint más szükséges intézkedések kidolgozását.

A tanácskozáson az "egészségügyi unió" megerősítéséről is szót ejtettek, és kiemelték, hogy ennek keretében egyebek között a rugalmas egészségügyi rendszerek innovatív megoldásainak megvalósítására, a gyógyszerek hozzáférhetőségének javítására, a rák elleni küzdelemre és az EU globális egészségügyben betöltött szerepének javítására összpontosítanak.

Nincs egyetértés az oltás kötelezővé tételéről Csehországban

Nincs egyetértés a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről az Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő vezette leköszönő, illetve a Petr Fiala kinevezett kormányfő most formálódó kabinetje között.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter keddi tájékoztatás szerint a hétfői kormányülés után megerősítette: a tárca még a héten rendeletet bocsát ki, amely március elsejétől kötelezővé teszi az oltást a 60 éven felüliek, valamint néhány szakmában, egyebek között az egészségügyben, rendőrségnél, mentőknél, katonaságnál dolgozók számára, vagy az orvostanhallgatóknak.

Meggyőződésünk, hogy ez a helyes út. A statisztikák is alátámasztják, hogy a kórházak sürgősségi osztályaira elsősorban ennek a korosztálynak a képviselői kerülnek a fertőzés után, indokolta álláspontját Vojtech újságírók előtt. Megjegyezte: ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabbak nem kerülnek kórházba, de a számuk jóval alacsonyabb az idősekénél.

Marian Jurecka, a jövőbeni kormány alelnöke azonnal jelezte, hogy az új kabinet a kötelező oltásról szóló rendeletet el fogja törölni. Egyes szakmákban indokolt lehet a kötelező oltás bevezetése, de egy korosztálynál semmiképpen, jelentette ki Jurecka. A 60 éven felettiek kötelező oltásáról rendelkező paragrafust mindenképpen eltöröljük, reagált Vlastimil Válek, az egészségügyi miniszteri tárca várományosa. Jan Kysela, alkotmányjogász úgy véli, hogy alaptörvényellenes a lakosság korok szerinti megosztása.

A hivatalos kimutatások szerint a 60 éven felüli cseh lakosság 82 százaléka van eddig teljesen beoltva, a beoltatlanok száma mintegy félmillió. Szakmák szerint a legmagasabb szintű beoltottság a katonák és az orvosok között van, mintegy 85 százalékos.

Horvátországban az oltottaknak és a felgyógyultaknak is karanténba kell vonulniuk omikronfertőzés gyanúja esetén

A beoltottaknak és a koronavírus-fertőzésből felgyógyultaknak is kötelezően 14 nap karanténba kell vonulniuk Horvátországban, ha fennáll a gyanúja annak, hogy olyan személlyel érintkeztek, aki megfertőződött vagy megfertőződhetett a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron változatával - közölte kedden a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ). Az érintetteknek a karanténba vonulás első és utolsó napján is PCR-tesztet kell végeztetniük.

Kiemelték: amennyiben a koronavírus-fertőzöttről kiderül, hogy mégsem az omikron variánssal fertőződött meg, az oltott és a felgyógyult kontaktszemélyek számára megszüntetik a karanténkötelezettséget. Azok pedig, akik nem kaptak oltást, és nem estek át korábban a fertőzésen, a hatályos törvények szerint tíz napig karanténban maradnak.

A HZJZ még hétfőn közölte, hogy Horvátországban is megjelent az új vírustörzs. Két horvát állampolgárnál azonosították az új variánst, mindketten részt vettek egy üzleti találkozón, amelyen külföldi állampolgárok is voltak. Késő este egy újabb közleményt is kiadtak, amelyben egy harmadik omikronfertőzöttről is tájékoztattak. Ő egyike annak a 16 személynek, akiket azért teszteltek, mert érintkeztek a fertőzöttekkel.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3858 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 60-an haltak meg. Kórházban 2436 beteget ápolnak, közülük 319-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 210 635-en kaptak védőoltást, közülük 1 989 027-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 1950 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 17 beteg halt meg. Kórházban 1005 beteget ápolnak, közülük 266-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 235 290-en kaptak védőoltást, közülük 1 159 685-en már a második adagot is beadatták.

Szlovéniában második hete csökken a fertőzöttek száma, de a szakemberek szerint még nem stabilizálódott a járványhelyzet.

***

A világon 267 150 598 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 271 039 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 266 449 429 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 262 356 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink