hirdetés
hirdetés
2021. szeptember. 29., szerda - Mihály.
hirdetés

Nő az ecstasy- és az opiáthasználat (Bővítve: Magyarország)

Ismét növekszik az ecstasyt használók száma, s tovább bővül a szintetikus drogok, köztük az opiátok piaca Európában, állapította meg kedden közzétett 2016. évi jelentésében az Európai Unió kábítószerügyi központja (EMCDDA).

Az ügynökség aggodalmát fejezi ki a túladagolásos halálesetek számának egyes országokban megfigyelhető növekedése és az internetes drogpiac jelentette veszélyek miatt, hangzott el a jelentést ismertető lisszaboni sajtótájékoztatón. Dimítrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős európai biztos a tájékoztatón úgy nyilatkozott: Európában továbbra is nagy a kereslet az új pszichoaktív szerek iránt, ami jelentős népegészségügyi kockázatokkal jár.

A 2016. évi uniós kábítószer-jelentés továbbra is arra ösztönzi a tagállamokat, az unión kívüli országokat, az internetes vállalkozásokat és a civileket, hogy fokozzák együttműködésüket ennek a globális kihívásnak a leküzdésére, mondta az uniós biztos. Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója elmondta: az ecstasy (MDMA) egyre népszerűbb a fiatal szerhasználók körében. Mintegy 2,1 millió 15-34 év közötti fiatal számolt be arról, hogy az elmúlt évben használt ecstasyt. Hozzátette, hogy a szer újbóli térnyerése az új előállítási módszerekkel és a jelentősen bővülő online kínálattal függ össze, s ez utóbbi fejleményre Európának válaszlépéseket kell tennie, egyebek közt egy riasztórendszer kiépítésével.

A jelentés szerint folyamatosan nő az új pszichoaktív szerek száma, jelenleg több mint 560 új pszichoaktív szert tartanak számon. 2015-ben 98 új szerről piacra kerüléséről értesültek. Az új szerek listáján ismét a szintetikus kannabinoidok és a szintetikus katinonok voltak túlsúlyban, s ezek némelyike rendkívül mérgező. A fiatal fogyasztók kísérleti nyúllá válhatnak olyan szerek fogyasztásával, amelyeknek egészségügyi kockázatai ismeretlenek, figyelmeztetett.

A szintetikus kannabinoidokat a kannabisz "legális" helyettesítőjeként árusítják, és tömeges mérgezéseket is okoztak már, például Lengyelországban. Az alfa-PVP nevű szintetikus katinont pedig 2011 óta közel kétszáz akut mérgezéssel és több mint száz halálesettel hozták összefüggésbe.

Goosdeel kiemelte: aggodalomra ad okot az új szintetikus opiátok száma is. 2009 óta összesen 19 új szintetikus opiátot, köztük 11 fentanilt azonosítottak, s egyes szereket heroinként árusítanak, ami a halálos túladagolás kockázatával jár. Eközben nő a heroin okozta túladagolásos halálesetek száma is. Bár az EU-ban 2014-ben történt 6800 haláleset csak kevéssel több mint az előző évben volt, Írországban, Litvániában, Svédországban és az Egyesült Királyságban aggasztó a növekedés. Felhívta a figyelmet arra: most már számos ország a túladagolást megakadályozó gyógyszert - naloxont - biztosít közösségi programokon keresztül.

A szervezet adatai szerint az Európai Unióban 2014-ben becslések szerint 1,2 millió ember részesült kábítószer-használat miatt kezelésben. Norvégiával és Törökországgal együtt 1,5 millióan. A jelentés szerint aggodalomra ad okot a stimulánsok intravénás használata is. Ez utóbbit az elsődleges kábítószerként amfetaminszármazékokat használó, 2014-ben első alkalommal kezelt kliensek közel fele (47százaléka) nevezte fő beviteli módnak. Ugyanakkor pozitív tendencia, hogy az EU országaiban folytatódik az újonnan bejelentett HIV-esetek számának tartós csökkenése. Az intravénás szerhasználók körében 2014-ben 1236 újonnan bejelentett HIV-eset volt, ami több mint egy évtizedre visszamenőleg a legalacsonyabb szám. Ezzel szemben Európában a hepatitis-C a leginkább elterjedt fertőző betegség az intarvénás szerhasználók körében.

A kutatók megállapították, hogy Európában továbbra is a kokain a leggyakrabban használt stimuláns kábítószer: körülbelül 2,4 millió 15-34 éves korú jelezte, hogy az elmúlt évben használta. Ugyancsak aggodalomra ad okot a kannabiszhasználat a hatóanyag-tartalom növekedése miatt. Becslések szerint 16,6 millió európai fiatal használt kannabiszt az elmúlt 12 hónapban. Azon 13 ország közül, ahol az utóbbi időben (2013 óta) történt felmérés, nyolcból jelentettek növekedést a korcsoportban, az előző évhez képest. Becslések szerint az európai felnőtt lakosság körülbelül 1 százaléka használ naponta vagy közel naponta kannabiszt, ami fokozódó egészségügyi kockázatot jelent.

*

Magyarország európai összehasonlításban a drog által kevésbé fertőzött országok közé tartozik, derül ki a jelentésből. Ugyan az adatok Magyarország esetében meglehetősen régiek, többségükben 2007-ben készült felmérések alapján kerültek be a jelentésbe, ám a legnagyobb kábítószer fogyasztókhoz, az Egyesült Királysághoz és Dániához képest elenyésző a droghasználat.

Amíg Magyarországon a becsült adatok szerint ezer emberre számítva 0,4-0,5 használó fogyasztott már ópiátot, például heroint, ez az adat az Egyesült Királyságban 7,9-8,4. A jelentésben a törökországi (0,2-0,5 személy) a legalacsonyabb érték.

Kokainfogyasztásban a dánok a csúcstartók: közülük 10,3 százalék élt már kokainnal élete során. Magyarországon ez az érték 0,9 százalék. Leginkább a máltaiak és a norvégok tartózkodnak a kokaintól, a kokainélvezők aránya itt 0,5 százalék.

Az amfetaminszármazékok esetében szintén az Egyesült Királyság vezet 10,3 százalékkal, míg Magyarországon a népesség 1,8 százaléka élt már ezzel a szerrel. Görögország és Törökország a pozitív csúcstartó 0,1 százalékkal.

Az ecstasyt szintén az Egyesült Királyságban kedvelik a legjobban (9,2) százalék, míg Magyarország esetében ez az érték 2,4 százalék. A szert a törökök utasítják el a leginkább, csak a népesség 0,1 százaléka próbálta ki.

A legnagyobb kannabiszfogyasztó Dánia, ahol a felnőtt népesség 35,6 próbálta ki a szert, míg Magyarországon 8,5 százaléknyian. A legkevesebben Törökországban szívtak már marihuánát (0,7 százalék).

Az adatok a szakértők kutatásain, becsléseken és anonim önbevalláson alapulnak. A jelentés tartalmazza az EU 28 tagállama mellett a norvég és a török felméréseket is.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink