2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Elbukott a "drogmentes világ"

Ma kezdődik az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlésének kábítószerekkel foglalkozó háromnapos különleges ülése New Yorkban, közli a Népszava.

A tagállamok delegáltjai megvitatják a nemzetközi kábítószer-ellenőrzési rendszer eredményeit, az elmúlt majdnem két évtizedben felmerülő újabb kihívásokat. A közgyűlés 1998-ban ülésezett utoljára "Drogmentes világ - meg tudjuk csinálni" szlogen alatt. Nem tudták. A kitűzött célok eredményessége persze országspecifikus, ám a nemzetközi felmérések adataiból világosan látszik, hogy összességében, globális szinten egyáltalán nem csökkent a droghasználók aránya az elmúlt két évtizedben, írja a lap.

Ez elsősorban annak a nemzetközi drogpolitikának, általános szemléletnek köszönhető, melynek elhibázottságára szakértők már évek óta figyelmeztetnek: a legtöbb helyen a józan és felelősségteljes drogpolitika helyett háborút indítottak a kábítószerek ellen; a szerhasználatot úgy próbálják visszaszorítani, hogy keményen büntetik nemcsak a terjesztőket, de a használókat is. Nem véletlen, hogy a tiltásra, a szerhasználók bebörtönzésére, a drogkartellek vég nélküli üldözésére építő stratégiákat egyre több kritika éri.

Kardos Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért Drogpolitikai programvezetője a Népszavának elmondta: csaknem kétszáz tagállamnak kellene összehangolnia a drogpolitikáját, ez pedig, ahogy az a bécsi bizottsági ülésen is kiderült, gyakorlatilag lehetetlen. "A legegyszerűbb megoldás, hogy büntetni kell azokat, akik a drogokkal kapcsolatba kerülnek; ez nálunk sincs másképp. Magyarországon is jelen van az egészségügyi stigmatizáció, a kliensek nem mernek segítséget kérni", mondta a szakember, hangsúlyozva: az ártalomcsökkentő szolgáltatások (tűcsereprogramok) ellehetetlenítésével csak tovább romlott a helyzet.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink