hirdetés
2022. szeptember. 25., vasárnap - Eufrozina, Kende.
hirdetés

Nagyobb veszélyben a Föld, mint gondoltuk?

Csaknem négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sark vidéke a Föld más területeihez képest egy friss finn tanulmány szerint.

A finn meteorológiai intézet kutatói kimutatták, hogy az elmúlt 43 évben az arktiszi régióban a globális átlaghoz képest majdnem négyszer nagyobb volt a felmelegedés mértéke a klímaváltozás miatt. A kutatók hozzátették, szerint az Északi-sark körüli vizek bizonyos területeken akár hétszer gyorsabb is lehet a felmelegedés a bolygó más részeihez képest, írja az MTI nyomán az ATV honlapja.

Mika Rantanen, a Communications Earth and Environmen című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy a poláris hatást a korábbi klímamodellek alábecsülték. Eddig azzal számoltak, hogy az Északi-sarkvidéken az említett hatás miatt kétszer gyorsabb lehet a felmelegedés, mint másutt a Földön.

Norvég kutatók korábban arról számoltak be, hogy 1971 és 2019 között az arktiszi régióban 3,1 Celsius-fokkal melegedett a felszín, ez majdnem háromszorosa a globális átlagnak. A finn kutatók szerint a poláris hatás az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás mellett a hosszan tartó, természetes éghajlati ingadozások miatt erősödött az elmúlt 43 évben, az adatok mérésének kezdete óta.

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

 

(forrás: ATV/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink