2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nagy-Britanniában hetente jár két ingyen gyorsteszt

A kormány a teljes népességre kiterjesztette a programot, amitől a járvány újbóli kitörésének kockázatát akarják csökkenteni most, hogy a vakcinációs program sikerére tekintettel lazítottak a szigorú korlátozásokon, írja a 444.

Minden brit hetente jogosult lesz két ingyenes koronavírus-gyorstesztre, amelyhez akár a postán is hozzájuthat. A ingyentesztre az iskolások és szüleik, illetve mindazok, akiknek be kellett járniuk a munkahelyükre, eddig is jogosultak voltak.

Allyson Pollock, a Newcastle-i Egyetem közegészségügyi professzora szerint, amikor egy vírus elterjedtsége még vagy már ennyire alacsony, akkor sokkal nehezebb kiszűrni a gyorstesztek eredményeiből a hamis pozitívokat, vagyis szerinte nagyon sokan kényszerülhetnek majd fölöslegesen karanténba. Szerinte ilyen körülmények között a tömeges tesztelés "botrányos pénzpazarlás".

A BBC adatai szerint március 18-24 között 4,2 millió ilyen tesztet végeztek az iskolákban és az egyetemeken, ezek közül mindössze 4502 bizonyult pozitívnak.

Nagy-Britanniában tovább lazíthatnak az eddigi korlátozásokon, a következő lépésben, április 12-től minden bolt, illetve az éttermek és kocsmák is újra kinyithatnak, emlékeztet a lap.

(forrás: 444.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink