2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Mi döntené romlásba az Egyesült Államokat?

Trump elnök az USA Today hasábjain fakadt ki a demokraták azon terve ellen, hogy általános állami egészségbiztosítást vezessenek be, írja a Mérce.

Habár Európából nézve furcsának tűnhet, az Egyesült Államokban nincs általános egészségbiztosítás – vannak ugyan különböző állami programok, ezek azonban nem általánosak – a magánbiztosítás és az egyéni felelősségvállalás az USA kapitalista alapmítoszának fontos része – a fegyverviselés jogával, a pionírok emlékével és a vállalkozás, döntés szabadságának hamis illúziójával együtt.

Az Egyesült Államokban az egészségügyi ellátás, a kórházak túlnyomó többsége magánkézben van és jelenleg különböző magánbiztosítók szolgáltatásait lehet elérni, melyeket jellemzően a tehetősebb amerikaiak tudnak igénybe venni saját szerződésen, illetve bizonyos munkahelyek esetében a munkáltató szerződésén keresztül. Léteznek emellett állami programok is, azonban a társadalom jelentős – szegényebbik – része nem engedheti meg magának az egészségbiztosítást, így ha orvosi ellátásra van szüksége akkor azt vagy nem veszi igénybe és súlyos egészségromlást kockáztat, vagy kénytelen adósságba verni magát a gyógyulása érdekében.

A demokraták már korábban is próbálkoztak az egészségbiztosítási rendszer megreformálásával, ennek eredménye lett az Obamacare néven elhíresült program, amit azonban a republikánus képviselők ellenállása miatt nem tudtak a tervezett színvonalon megvalósítani.

Trump elnök a demokraták jelenlegi általános egészségbiztosításra vonatkozó tervét nagyjából a Loch Ness-i Szörny és a Sátán szerelemgyermekének láttatja publicisztikájában, amit ha bevezetnének, a venezuelai útra terelné az amerikai gazdaságot, írja a lap.

Miközben az Egyesült Államokban jelenleg nincs általános egészségbiztosítás, az éves hadikiadások fejenként 2738,7 dollárra rúgnak.

(forrás: Mérce)
hirdetés

Könyveink