2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Megosztja Európát a vakcinaútlevél

Az EU-országok vezessenek be egységes vakcinaútlevelet – sürgette a görög miniszterelnök. Adatvédők szerint azonban ez az egészségi állapot alapján megosztaná az embereket és a társadalmakat, közli az InfoStart.

Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök szeretné elérni, hogy a nyárra felpörögjön a görög gazdaság számára létfontosságú turizmus, amelyet súlyosan visszavetett a Covid-19 pandémia. Ezért levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, és azt sürgette, hogy vezessenek be az összes tagállam által elfogadott vakcinaútlevelet. "Szabaddá kell tenni az utazás azok számára, akik megkapták a védőoltást. Nagyon fontos közös álláspontra jutni arról, hogyan nézzen ki vakcinaigazolás, hogy azt az összes tagállam el tudja fogadni" – írta.

A vakcinaútlevél ötlete már felmerült Izraelben, Oroszországban és több európai országban. A személyes adatok védelméért kampányoló aktivisták szerint azonban aggályos lehet, mert egészségügyi státuszuk alapján megkülönböztetné az embereket. A jogvédők attól tartanak, hogy a nem beoltottaktól megtagadhatnának egyes közszolgáltatásokat, míg az oltottak nyilvántartása újabb lépés lenne az emberek nyomonkövetése felé.

"A vakcinaútlevelek alapvető adatvédelmi és emberi jogi kérdéseket vetnek fel – mondta Anna Beduschi, az angliai Exeter Egyetem kutatója. – Újfajta megkülönböztetést tennének lehetővé az emberek között, és meghatároznák, hogy milyen szabadságjogokat élvezhetnek."

Észtország októberben írt alá egyezményt az Egészségügyi Világszervezettel egy az oltási adatok nemztközi megosztását lehetővé tévő digitális oltási igazolás kifejlesztéséről. Jüri Ratas észt kormányfő a héten felajánlotta a programban való lehetőséget Finnországnak.

A magyar kormány mérlegeli, hogy a vakcinastátusz igazolására kötelezze az országba belépőket. Az új típusú koronavírus elleni védettséget egy telefonos alkalmazással lehet majd bizonyítani. Izlandra közben tavaly december 10. óta tesztelés és karantén nélkül lehet belépni, ha az ember igazolni tudja, hogy átesett és felgyógyult a Covid-19 betegségből. Belgium is támogatja az EU-ban és a világon is elfogadott, "a Covid-19 védőoltás meglétét igazoló" dokumentum ötletét. Spanyolország egyfajta "fordított útlevelet" talált ki: a vakcina beadását megtagadókat regisztrálnák.

A teljes információ

(forrás: infostart.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink