2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Meghalt Chikán Csaba

Türelemmel viselt, hosszan tartó súlyos betegséget követően 2019. január 2-án, életének 76. évében elhunyt dr. Chikán Csaba, a MEOSZ alapító elnöke.

Dr. Chikán Csaba magas színvonalú szakmai munkával és példaértékű emberi alázattal képviselte a mozgáskorlátozott emberek közösségét. Személyében olyan embert veszítettünk, aki felülemelkedve a méltatlan helyzeteken is, mindig a mozgáskorlátozott emberek és családjaik érdekeit tartotta szem előtt, a helyzetük jobbításáért küzdött. Dr. Chikán Csaba a fogyatékos emberekért végzett áldozatos munkája dicséretéül számos elismerésben részesült; köztük a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben, melyet 2006. október 23-án vehetett át.

Dr. Chikán Csaba az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi végzettséget, s a későbbiekben közjegyzőként tevékenykedett. Jogászi munkájával párhuzamosan, jogi képzettségét is kamatoztatva 1978 novembere óta vett részt a mozgáskorlátozott emberek önszerveződésében. Hitte, hogy szakmai felkészültséggel, kitartással, és kellő alázattal igenis köveket lehet mozgatni a mozgáskorlátozott emberek és családjaik érdekében. 1981. június 13-án megválasztották az akkor megalakult Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökének, mely tisztséget 1997. szeptember 16-ig töltötte be.  Az alapszabály szerint már nem lehetett újra megválasztani az elnöki tisztségre. Ezt követően a MEOSZ egyik alelnökeként folytatta a mozgáskorlátozott emberekért végzett munkáját. Megromlott egészségi állapota miatt 2015. május 8-án leköszönt az alelnöki posztról, és a MEOSZ elnökségi tagjaként ténykedett tovább. A MEOSZ küldöttközgyűlése 2016. május 4-től a MEOSZ alapító elnöki tisztséget adományozta dr. Chikán Csabának, aki haláláig a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének társelnöke volt.

A teljes megemlékezés a MEOSZ honlapján

(forrás: MEOSZ)
hirdetés

Könyveink