2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Megálltak egy kézmosásra

A kézhigiénés világnapra emlékeztek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében.

Mivel a betegellátás során a fertőzéseket a legkönnyebben a kéz terjeszti, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének kezelése szó szerint a kézben van. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban nyolc éve – az országban úttörőként – kezdték meg tervezetten fejleszteni a betegellátók kézhigiénés protokollját, immáron hat darab Semmelweis szkenner segíti a szakszerű kézfertőtlenítést. Egy éve működik egy ilyen berendezés az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben – ahol a világnapi megemlékezés alkalmával – dr. Hankovszky Péter, a belgyógyászati részleg vezetője bemutatta a szkennert működés közben.

Dr. Nagy Kamilla, higiénikus főorvos, SZTE Kórházhigiénés Osztály (Fotó: Bobkó Anna, SZTEinfo)
Dr. Nagy Kamilla, higiénikus főorvos, SZTE Kórházhigiénés Osztály (Fotó: Bobkó Anna, SZTEinfo)

A kézhigiéné világnapi megemlékezés második programját, „A kézmosás fontosságáról” című előadást az I. Belgyógyászati Klinika tantermében mutatták be. A produkció rendezőjétől, a Jászai Mari-díjas színész, Scherer Pétertől még egy évekkel ezelőtti drogprevenciós iskolai bemutató után egy szegedi ápolónő kérdezte, tudja, miből kellene előadást csinálni? A kézmosás fontosságából! És ez az elsőre banálisnak tűnő téma briliáns színpadi megvalósítást kapott. A Molnár Gusztáv és Katona László főszereplésével bemutatott zenés produkció – évek óta tartó országos sikere – ezt a témakört rendkívül színesen és sok nézőpontból, például az orvos és a baktérium szemszögéből is láttatja.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink