2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Második hullám?

Több mint öt hete nem látott szintre emelkedett az új fertőzöttek napi száma Kínában, ahol szigorú korlátozásokkal és óvintézkedésekkel igyekeznek kivédeni a koronavírus-járvány második hullámának kialakulását.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői közlése szerint az ország szárazföldi részén vasárnap 108 újabb pácienst diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19-betegséggel. Közülük 98-an külföldön fertőződtek meg, és ez után utaztak be Kínába. A betegség tüneteit mutató fertőzöttek napi adata ezzel a legmagasabb volt március 6-a óta, amikor 143 új esetet regisztráltak. Vasárnap további 61 panaszmentes vírushordozót azonosítottak.

Peking a külföldről behurcolt nagyszámú eset visszaszorítására március 28-ától átmenetileg megtiltotta a külföldiek belépését az országba, jóllehet a beérkező fertőzöttek jelentős része a tiltást megelőzően is kínai állampolgár volt. Néhány nappal később a külföldi diplomatákat is arra kérték, hogy május 15-e előtt ne utazzanak vissza Kínába. Április 9-én pedig bejelentették: lezárják az Oroszországgal közös határátkelőket, mivel az elmúlt időszakban egyre több új koronavírussal fertőzött ember lépett be az orosz határon keresztül.

Az orosz határ közelében fekvő, északkelet-kínai Szujfenho várost a múlt héten vesztegzár alá helyezték. A 70 ezres lakosú városban szombatig mintegy 300 fertőzöttet azonosítottak, akik közül mintegy 200-nál kialakult a Covid-19 betegség, míg a többieknél nem jelentkeztek tünetek. A városban egy ideiglenes kórház felépítését is megkezdték, a fertőzöttek elkülönítésére szolgáló kórházak ugyanis már megteltek. A vasárnap azonosított 10 belföldi fertőzéses eset közül hetet jelentettek a Szujfenhónak is helyet adó Hejlungcsiang tartományból.

Kína szárazföldi részén az összes Covid-19-cel diagnosztizált beteg száma a hivatalos adatok szerint vasárnap éjfélig elérte a 82 160-at, közülük 3341-en haltak meg, 77 663 páciens gyógyult meg.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés