2024. március. 30., szombat - Zalán.

Az USA valamennyi tagállama katasztrófa sújtotta terület

Az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította vasárnap este Donald Trump elnök. Nemzetközi összefoglaló.

Trump a Twitteren azt írta: először fordul elő az amerikai történelemben, hogy elnöki rendelettel az országnak mind az 50 tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. "Győzni fogunk a láthatatlan ellenség elleni háborúban", tette hozzá. Az elnöki rendelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katasztrófa sújtotta területnek minősített tagállamok külön anyagi segítségre tarthatnak igényt a szövetségi kormánytól.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és Kórház vasárnap délutáni adatai szerint az Egyesült Államokban 550 ezernél is több a diagnosztizált vírusfertőzöttek, és 21 700  fölé nőtt az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma. Vasárnap folyamatosan emelkedtek a halálesetek New York, New Jersey, Florida és Colorado államokban is. Csaknem valamennyi lap és televízió beszámolt arról, hogy New York városában elhunyt Stanley Chera ingatlanfejlesztő, Donald Trump egyik legjobb barátja is a betegségben. A hírt a Fehér Ház megerősítette. Trump napi sajtókonferenciáin név nélkül ugyan, de több alkalommal is említette, hogy egyik legközelebbi barátja súlyos beteg.

Az AP amerikai hírügynökség vasárnap este összeállítást közölt arról, hogy az idősotthonokban országszerte több mint 3300 ember halt meg koronavírus-fertőzésben. Mivel erre vonatkozó külön adatot sem a szövetségi kormányzat, sem a Johns Hopkins Egyetem nem gyűjt, és az egyes tagállamok is többnyire csak kumulált adatokat hoznak nyilvánosságra, az adatsort a hírügynökség állította össze. Jelentésükben a hírügynökség munkatársai kiemelték, hogy például a virginiai Richmondban egyetlen idősotthonban több mint száz fertőzöttet regisztráltak, és 40 idős ember bele is halt a betegségbe. Hasonlóan rossz a helyzet Marylandben, New Yorkban, Massachusettsben és az északnyugati Washington államban is.

*

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem fogadta el Süleyman Soylu belügyminiszter vasárnapi lemondását, amelyet ő arra hivatkozva nyújtott be, hogy a nagyvárosok lakosságának hétvégi kijárási tilalmáról szóló, péntek este tíz óra körül tett minisztériumi bejelentés után országszerte százezrek tódultak az utcákra a koronavírus-járvány veszélye ellenére, és rohamozták meg az élelmiszerboltokat.

Törökországban vasárnap 4789-cel nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így 56 956-ra emelkedett. A halálozások száma 97-tel 1198-ra nőtt.

*

Franciaországban az elmúlt 24 órában 561-gyel 14 393-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma, 315-en kórházban, 246-an idősotthonokban vesztették életüket, ami összességében újabb lassulást jelez az előző naphoz képest, de a járvány "továbbra is dinamikusan folytatódik", közölte vasárnap este a francia egészségügyi tárca. Az idősotthonokban 5140 áldozatot szedett eddig a Covid-19 betegség, a kórházban elhunytak száma 9253-ra emelkedett.

Kikötött a dél-franciaországi Toulonban vasárnap a Charles De Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozó és kísérő fregattja, és megkezdődött a legénység mind az 1900 tagjának egészségügyi elkülönítése. A hadihajó azért tért vissza a tervezettnél előbb az Atlanti-óceáni missziójáról, mert a fedélzeten mintegy ötven tengerésznek pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje.

*

Négyszázharminceggyel nőtt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely a legalacsonyabb adat március 19. óta - közölte vasárnap esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont egy nap alatt 1984-gyel emelkedett. A halottak száma csökkent a szombati 619-hez képest. Az utóbbi több mint húsz nap alatt az elhunytak száma most először csökkent ötszáz alá. Március 19-én 427 volt a halottak száma, majd március 20-án már 627-re emelkedett. Az elhunytak száma egész Olaszországban 19 899-re emelkedett. Az egymás utáni kilencedik nap csökkent a kórházban és intenzív osztályon kezeltek száma.

*

A vasárnap ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában átlépte a tízezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium vasárnap délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 737 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Immár több mint tízezer halálos áldozata van a járványnak Nagy-Britanniában: vasárnapig 10 612-en haltak meg a Covid-19 betegségben.

Kiengedték a kórházból Boris Johnson brit miniszterelnököt, közölte vasárnap a Downing Street. Johnson, aki az új koronavírus okozta betegsége miatt szorult kórházi kezelésre, nem sokkal később, a Twitteren közzétett videoüzenetében közölte, hogy a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) az életét mentette meg, és kezelésének ideje alatt volt két nap, amikor "bármerre eldőlhetett volna a dolog".

*

Mérsékelt ütemben nőtt Szlovéniában és Horvátországban a koronavírussal fertőzöttek száma; mindkét országban szigorúan lépnek fel a hatóságok a korlátozások megszegőivel szemben. Szlovéniában a hivatalos közlés szerint egy nap alatt 17-tel 1205-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 53-an haltak meg a járvány következtében, hárommal többen, mint egy nappal korábban. A járvány megjelenése óta 34 851 koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 35-öt ápolnak intenzív osztályon. Az első fertőzés megjelenése óta 150 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 66-tal 1600-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 23 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában ketten hunytak el. Az első fertőzés megjelenése óta 373 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 16 381 koronavírustesztet végeztek az országban.

*

Spanyolországban az új típusú koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak több mint egyharmada már meggyógyult, derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett napi adataiból. Az azonosított fertőzések száma 4167-tel emelkedett egy nap alatt, szombaton 4830, pénteken 4576 új esetről számolt be a szaktárca. A SARS-CoV-2 vírust eddig 166 019 ember szervezetében mutatták ki.

A minisztériumi jelentés szerint 619-en hunytak el az elmúlt 24 órában a fertőzés következtében, ez ismét növekedést jelent a szombati 510 és a pénteki 605 után. A koronavírus miatt 16 972-ten veszítették életüket a dél-európai országban március 3-a óta, amikor az első igazolt halálos áldozatot bejelentették az egészségügyi hatóságok.

*

Belgiumban újabb 1629 bizonyított koronavírus-fertőzést jelentettek vasárnapra virradóra, ezzel megközelítette a 30 ezret a fertőzöttek száma. A fertőzések növekedési ütemét jelző görbe töretlenül emelkedik Hollandiában is, ahol újabb 1323 ember esetében lett pozitív a teszt. Luxemburgban kevesebb mint fele annyi, 47 új fertőzöttről számoltak be, mint előző nap.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés