2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Lemondtak annak a kínai cégnek a vezetői, amelyiktől vakcinát vennénk (Frissítve!)

A 444 szerint e hét keddjén váratlanul lemondott Li Zhiming, a Sinopharm nevű, állami tulajdonban lévő nagy kínai gyógyszergyár igazgatósági elnöke, illetve Li Hui, a cégcsoport igazgatója, egyben az ellenőrzési részleg feje.

Mindkét topmenedzser “személyes okokra” hivatkozott, a valós okokról egyelőre nem tudni. Az esetről beszámoló lapok több helyen is megemlítik, hogy a lemondások bejelentése igen tömör volt, további magyarázat nélkül, így az iparágon belül csak találgatnak, hogy a dolognak köze van-e a cég által gyártott koronavírus-vakcinákhoz. 

A Sinopharm-holdingba tartozó, CNBG nevű cég ugyanis két vakcinát is kifejlesztett, illetve fejleszt még mindig, a kínai sajtó ezeket néha "a pekingi" és "a vuhani" néven említi. Mindkettő a klinikai tesztelés harmadik fázisában tart, de mindkettő megkapta a vészhelyzeti engedélyt a kínai hatóságoktól. Nem tudni pontosan, hogy a kettő közül melyik az, amelyikkel az Emírségekben decemberben elkezdődött a lakosság tömeges oltása. És az sem világos, hogy pontosan melyik Sinopharm-termék az, amit már megkapta az engedélyt Egyiptomban és Bahreinben.

Sajtóhírek alapján ezek valamelyikéből vásárolna nagyobb adagot Magyarország is. Orbán miniszterelnök pénteki rádióinterjújában komoly nyomást helyezett a magyar engedélyező hatóságra, hogy mielőbb engedélyezzék annak magyarországi felhasználását, írja a 444.

 A Népszava kérdésére válaszolva az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közölte: „az OGYÉI már megkezdte a kínai vakcina nagy mennyiségű dokumentációjának áttekintését. Jelenleg még zajlik a vakcina alapos értékelése annak megfelelő minőségéről, kedvező hatásáról és biztonságosságáról". Fontos hangsúlyozni, tették hozzá, hogy az engedélyezésre kizárólag a szükséges dokumentáció teljes körű és mindenre kiterjedő áttekintését követően kerülhet sor. "Mindezeken felül az OGYÉI folyamatos kapcsolatban áll a kínai féllel, és jelenleg az intézet két munkatársa Kínában tartózkodik annak érdekében, hogy a gyártóhely megfelelőségét a helyszínen ellenőrizze”.

Frissítés:

Ellenőrizték a Sinopharm vakcinájának gyártási folyamatait az OGYÉI szakértői

(forrás: 444.hu, Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink