hirdetés
hirdetés
2020. október. 31., szombat - Farkas.
hirdetés

Lemondott a lengyel egészségügyi miniszter (Frissítve!)

Bejelentette lemondását keddi sajtóértekezletén Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter, közlése szerint a több hónap óta tervezett leköszönését eddig "a Lengyelország számára fontos feladatok" elvégzése érdekében halasztotta.

A koronavírus-járvány kitörése óta  a legnépszerűbb lengyel politikussá vált Szumowski közölte: a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) soraiban továbbá is teljesíti képviselői munkáját, egyúttal visszatér az eredeti foglalkozásához, az orvosi küldetéshez is.

Mateusz Morawiecki kormányfő – még mielőtt hivatalosan elfogadta volna a miniszter lemondását  egy hosszabb Facebook-bejegyzésben méltatta Szumowski szervezői és orvosi képességeit, áldozatkészségét, szakmai tudását, és példásnak nevezte a vele folytatott együttműködést. "Azon álmatlan éjszakák nélkül, amelyeket a járvány elleni harc terveivel töltöttünk (...) Lengyelország nem küzdött volna meg ilyen hatékonyan a koronavírussal" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint a miniszter "nehéz, de szükséges döntései" megmentették sok lengyel életét.

Szumowski a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski által  szeptemberre  bejelentett kormányátalakítást megelőzően mond le. Lemondása időzítéséről a sajtóértekezleten elmondta: erről korábban Andrzej Duda államfővel, Morawieckivel, valamint a PiS elnökével  egyeztetett. Eredeti tervei szerint már idén februárban távozott volna, a kezdődő koronavírus-járvány miatt az év elején viszont módosított tervein. Újságírói kérdésre válaszolva Szumowski cáfolta, hogy távozása összefüggésben volna a koronavírus kitörése utáni, a védőeszközök beszerzését célzó minisztériumi pályázatokkal, melyek miatt több ellenzéki politikus tavasszal ügyészségi bejelentést tett.

Összefoglalva a két és fél éves miniszteri megbízatása alatt a lengyel egészségügyben elért eredményeket, Szumowski kiemelte az onkológiai kezelés reformját és a koronavírus-járvány elleni intézkedéseket. Beszámolt a Covid-19-fertőzés kezelését szolgáló, idei őszre szóló stratégiáról is, melyben  mint mondta  nagyobb szerepet szánnak a háziorvosoknak, akik jogosultak lesznek a vírusteszt elrendelésére.

A járási kórházak mellett rendelőket létesítenek a koronavírus tüneteit mutató személyek számára, egyúttal csökkentik a járványkórházak számát  közölte Szumowski, utalva arra, hogy a Covid-19 miatt kórházban ápoltak száma hosszabb távon stabil, mintegy 2 ezer emberről van szó, a betegség súlyos változatában szenvedők száma pedig 70 és 100 között mozog.

Lengyelországban keddi adatok szerint 16 337 az aktív esetek száma, a járvány kitörése óta megfertőződött 57 876 ember közül 39 643-an felgyógyultak. Eddig 1896, általában más kórokban is szenvedő koronavírusos beteg hunyt el, az utóbbi 24 óra alatt tizenegy.

Frissítés:

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtöki rendkívüli sajtóértekezletén bejelentette az egészségügyi és a külügyi tárca új vezetőit Adam Niedzielski, illetve Zbigniew Rau személyében.

A 47 esztendős Adam Niedzielski a közigazgatásban korábban több posztot betöltő közgazdász, a nemzeti egészségbiztosítási pénztár főnöke a kedden lemondott Lukasz Szumowski orvosprofesszor helyett fogja irányítani az egészségügyet. Niedzielski az 1989-es rendszerváltás óta a második egészségügyi miniszter lesz, aki nem orvos. Morawiecki  a sajtóértekezletén aláhúzta: Szumowski jól felkészítette tárcáját a koronavírus-járvány esetleges második hullámára, Niedzielski folytatni fogja munkáját. Az új minisztertől a kormányfő a lengyel egészségügy további korszerűsítését várja.

A két minisztert a lengyel államfő, Andrzej Duda a közeljövőben iktatja be.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink