2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kitekintő

Látványos tiltakozás a homeopátia ellen

Egy országos fogadás részeként a homeopátia elleni kampányban résztvevők szerte Nagy-Britanniában nagy adagban fognak homeopátiás szereket szedni, hogy igazolják e készítmények hatástalan voltát.
Kapcsolódó cikkek
A szereket a Boots nevű patikalánc boltjai előtt fogják bevenni a következő városokban: Birmingham, Bristol, Brighton, Edinburgh, Glasgow, Hampshire, Leeds, Leicester, London, Liverpool, Manchester, Oxford és Sheffield. A Boots homeopátiás szereket árul, és közölte, hogy a lehető legszélesebb választékkal kívánja várni vásárlóit. Hozzátették, hogy nagyon sokan bíznak a kiegészítő gyógyszerekben.
 
A szervezők elmondták, hogy hasonló rokonszenv-események lesznek Ausztráliában, Kanadában, az USA-ban és Spanyolországban is.
 
A kampányolók egyik csoportja, az Edinburgh-i Szkeptikusok, kijelentették, hogy a homeopátiás szerek nem egyebek, mint hatástalan cukortabletták.
 
A protestálás szervezője a Merseyside-i Szkeptikus Társaság (MSS), egy nonprofit szervezet, melynek célja a szkeptikus közösség fejlesztése és támogatása. „Úgy gondoljuk, hogy nem szabadna beteg embereknek cukortablettákat eladni. A homeopátiás szerek soha nem hatásosabbak a placebónál. Az oldatokat annyira felhigítják, hogy gyakorlatilag semmi sincs bennük” – mondta Michael Marshall, az MSS szóvivője. Hozzátette, hogy a vásárlók bíznak a Boots-ban, amely jól ismert és tekintélyes patikalánc, és éppen ezért nem szabadna a valódi gyógyszerek mellett homeopátiás készítményeket is árusítania.
 
Nagy-Britannia egészségbiztosító szervezete, a National Health Service befogadta a homeopátiás szereket és minden évben milliárdokat költ rájuk A tiltakozók szerint ez a rendelkezésre álló források elpazarlása.

A Homeopaták Társasága máris közölte, hogy a protestálók nem bizonyíthatják a homeopátia hatástalanságát, mivel a homeopátiás készítmények személyre szabottak és általában kis dózisban szedik őket – állításuk szerint ezért a nagy dózisoktól semmilyen hatás nem várható.

Az eseményről a Medical News Today adott hírt.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline


 

cimkék

hirdetés

Könyveink